Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Linguine s dušeným hovězím lýtkem a smrži

linguine-hovezi-litko

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 3,5 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 000 g hovězí kližky
  • 1 500 g hovězího vývaru (vlastní výroby)
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 50 g škvařeného sádla Horeca Select
  • 15 g soli
  • celý černý pepř

Smrži:

 
  • 50 g másla (82%)
  • 20 g sušených smržů
  • 200 ml vody (na vaření smržů)

Linguine:

 
  • 75 g linguine
  • 15 g soli
  • 1 000 ml vody (na vaření těstovin)

Doplňky:

 
  • 20 g listové petržele

Postup:

Příprava masa:

1. Maso z kližky omyjeme, osušíme a nakrájíme na 50 g kostky, které opečeme ze všech stran na malém množství sádla na pánvi. Opečené maso vyjmeme a do pánve přidáme zbývající část sádla. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji v té samé pánvi dozlatova.

2. Poté základ zalijeme teplým vývarem, přeložíme ho do pekáče, vložíme do něj maso, ochutíme ho solí a čerstvě mletým pepřem z mlýnku. Přilijeme červené víno, maso přiklopíme poklicí, vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme – dusíme doměkka.

3. Měkké maso vyjmeme podběrákem a necháme ho částečně zchladnout. Poté každou kostku masa prsty rozebereme na jednotlivá vlákna.

Příprava smržů: Sušené celé hlavičky smržů namočíme na 10 minut do vlažné vody a následně je v té samé vodě uvaříme doměkka. Uvařené smrže zcedíme, zcezený vývar můžeme dále zpracovat.

Dohotovení šťávy: Šťávu z masa přelijeme do kastrolu, přidáme demi-glace, odvar ze smržů a zredukujeme (odvaříme) na celkové množství cca 1 litr. Nakonec šťávu zjemníme vmícháním kostiček vychlazeného másla.

Příprava linguine: Linguine vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme na skus. Občas je zamícháme, aby se neslepily. Po uvaření je přecedíme a ihned servírujeme.

Servírování: Porci teplých linguine promícháme na pánvi s porcí masa se šťávou. Ochucené linguine namotáme na masovou dvouzubou vidličku a přeložíme je na teplý talíř. Na ně pak položíme hlavičky smržů a podlijeme je zbývající šťávou. Pokrm doplníme lístky petržele.


Tipy kuchaře: Těstoviny můžete vařit i ve speciálním hrnci na vaření těstovin. Je to v podstatě hrnec s děrovaným košem uvnitř, takže těstoviny vyndáte i s košem a pak je snadno přesypete do jiné nádoby.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež