Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečený jaternicový prejt s vařenými brambory a kysaným zelím

Pečený jaternicový prejt s vařenými brambory a kysaným zelím

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 2 000 g vepřové hlavy
  • 300 ml tučného vepřového vývaru
  • 250 g vepřových jater
  • 200 g vepřového bůčku bez kosti
  • 200 g vepřových plic
  • 400 g žemle
  • 100 g žluté cibule
  • 50 g škvařeného sádla
  • 30 g čerstvého česneku
  • 25 g kamenné soli
  • 20 g čerstvé majoránky
  • 1 g černého mletého pepře
  • 0,5 g nového koření

Brambory:

 
  • 2 500 g brambor (varný typ B)
  • 50 g lahůdkové cibulky
  • 3 g kamenné soli

Kysané zelí:

 
  • 500 g kysaného zelí
  • 300 g žluté cibule
  • 150 g škvařeného sádla
  • 50 g cukru krupice
  • 8 g kamenné soli
  • 0,5 g celého kmínu

Doplněk:

 
  • 20 g čerstvé majoránky

Postup:

Příprava masa:

1. Očištěnou a omytou vepřovou hlavu, bůček a plíce uvaříme s cibulí v mírně osolené vodě doměkka. Poté je vyjmeme a necháme je propařit.

2. Vepřovou hlavu a bůček vykostíme a všechno tužší maso rozsekáme nožem nebo "kolíbkou" na drobné kostičky o velikosti cca 5 mm.

3. Žemli namočíme ve vodě, poté ji vyždímáme a rukama rozmělníme.

4. Očištěná syrová játra rozemeleme najemno a promícháme s žemlí. Přidáme rozsekané maso, zalijeme tučným vývarem a dobře promícháme.

5. Směs ochutíme rozemletým novým kořením, pepřem, nastrouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.

6. Poté prejt přeložíme do sádlem vytřeného pekáče, kartou upravíme do stejné výšky po celé ploše a v předem vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut dozlatova.


Příprava zelí:

1. Kysané zelí dle chuti propláchneme a překrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce orestujeme na sádle.

2. K orestované cibuli vložíme překrájené zelí, podlijeme a cca 10-15 minut podusíme spolu s cukrem, solí a kmínem.


Příprava vařených brambor:

1. Oloupané brambory nakrájíme, vložíme je do děrované gastronádoby, ochutíme solí a vaříme je v konvektomatu na program "vaření v páře" asi 15 minut. Poté ihned servírujeme.

Náš tip: Zda jsou brambory již uvařené se přesvědčíme píchnutím do brambor dvojzubou vidličkou.


Servírování:

1. Na teplý talíř na levou stranu přeložíme vařené brambory doplněné mladou cibulkou, na pravou stranu rozpečené řezy prejtu. Mezi prejt a brambory zezadu servírujeme teplé zelí. Pokrm doplníme snítkou čerstvé majoránky.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež