Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Plněný kapustový list s vařenými brambory

Plněný kapustový list s vařenými brambory

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 120 minut

Ingredience:

Závitek:

 
  • 1 000 g čerstvé kapusty
  • 100 g škvařeného sádla

Náplň:

 
  • 500 g mletého hovězího masa (20 % tuku)
  • 250 g mletého vepřového masa (50 % tuku)
  • 200 g slaniny bez kůže
  • 150 ml vody (na prátování)
  • 50 g žluté cibule
  • 50 g vajec
  • 30 g čerstvého česneku
  • 20 g kamenné soli
  • 0,5 g mletého černého pepře

Šťáva:

 
  • 700 ml hovězího vývaru
  • výpek z masa
  • hladká mouka
  • kamenná sůl

Příloha:

 
  • 2 000 g brambor (varný typ B)
  • 5 g kamenné soli

Zelenina:

 
  • 300 g zelených fazolových lusků
  • 200 g cukrového hrášku (lusky)
  • 200 g anglické slaniny
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 g fazolí fava
  • 60 g červené cibule
  • 10 g cukru krupice
  • 1 g kamenné soli

Postup:

Příprava náplně do závitků:

1. Do mísy či nádoby univerzálního stroje s nástavcem štít vložíme mleté hovězí maso, přidáme vodu a vše vymícháme (na střední rychlost) do kašovité konzistence lepivého prátu.

2. Poté přidáme vepřové maso, vejce, najemno nakrájenou oloupanou cibuli, na malé kostičky (4 mm) nakrájenou slaninu, najemno nastrouhaný nebo nadrobno překrájený oloupaný česnek, ochutíme solí, mletým pepřem a dobře promícháme.

3. Poté opečeme na pánvi s olejem malý kousek směsi a ochutnáme. Je-li směs dobře ochucena, rozvážíme ji na stejné díly.


Příprava závitků:

1. Z kapusty vyřízneme košťál a rozebereme ji na listy, které spaříme v horké vodě. Poté je ihned vložíme do studené vody s ledem.

2. Jednotlivé listy necháme okapat nebo je odstředíme v odstředivce na saláty, rozprostřeme je na prkénko, přikryjeme fólií a zdužnatělé části listů lehce naklepeme hladkou částí paličky.

3. Na listy vložíme naváženou směs, okraje listů přehneme na směs a následně zabalíme do závitku. Závitek musí být dobře utažený, aby se v průběhu tepelné úpravy neotevřel.

4. Jednotlivé závitky přeložíme těsně vedle sebe do pekáče vymazaného sádlem ohybem dolů a zprudka zapečme v troubě zahřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 165 °C a pečeme asi 45 minut dozlatova.

5. Upečené závitky přeložíme do čisté gastronádoby k dalšímu zpracování.


Příprava šťávy:

1. Výpek ze závitků přelijeme do kastrolu a odvaříme všechnu tekutinu (vyrestujeme na tuk).

2. Poté vyrestovaný výpek zaprášíme hladkou moukou, orestujeme na mírném příkonu tepla pozvolna dozlatova, zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a asi 10 minut prováříme.

3. Nakonec šťávu dle potřeby dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník. Správně připravená šťáva je zlatavé barvy, lehce zahuštěná a na povrchu lesklá.

4. Přecezenou šťávu nalijeme na listy a ještě asi 10 minut pečeme v konvektomatu nebo troubě na 165 °C.


Příprava vařených brambor:

1. Oloupané brambory nakrájíme, vložíme je do děrované gastronádoby, ochutíme solí a vaříme je v konvektomatu na program "vaření v páře" asi 15 minut.

2. Zda jsou již vařené, se přesvědčíme píchnutím do brambor dvouzubou vidličkou. Poté ihned servírujeme.


Příprava zeleniny:

1. Zeleninu omyjeme a necháme okapat. U lusků cukrového hrášku skrojíme konce a celý lusk příčně překrojíme. Kulaté fazolové lusky na obou koncích skrojíme, ze zrn fawa fazolí odstraníme slupku, oloupanou červenou cibuli nakrájíme na výseče.

2. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky 3 mm silné a z nich nudličky 5 x 30 mm.

3. Těsně před servírováním zeleninu orestujeme společně se slaninou na oleji na skus, ochutíme ji solí a špetkou cukru a ihned servírujeme.


Servírování:

1. Na teplý talíř na levou stranu servírujeme vařené brambory, na pravou stranu přeložíme teplý závitek se šťávou. Zeleninu aranžujeme před brambory a závitek.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež