Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Smažené rizolety plněné telecím masem, s listovým špenátem a šťouchanými bramborami

Smažené rizolety plněné telecím masem, s listovým špenátem a šťouchanými bramborami

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

Těsto na palačinky:

 
  • 600 ml mléka (1,5 %)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 100 g vajec
  • 10 g kamenné soli

Náplň:

 
  • 800 g telecího masa (plec)
  • 150 g žluté cibule
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 20 g čerstvé listové petržele
  • 15 g kamenné soli
  • 10 g čerstvého tymiánu

Bešamelová omáčka:

 
  • 350 ml mléka (1,5 %)
  • 25 g hladké mouky
  • 20 g másla (82 %)
  • 10 g kamenné soli
  • 0,05 g muškátového oříšku

Obalování:

 
  • 300 ml slunečnicového oleje
  • 200 g strouhanky
  • 100 g vajec
  • 80 ml mléka (1,5 %)
  • 80 g hladké mouky

Šťouchané brambory:

 
  • 2 500 g brambor (varný typ B)
  • 100 g másla (82 %)
  • 20 g kamenné soli

Špenát:

 
  • 500 g čerstvého mladého špenátu
  • 50 g másla (82 %)
  • 40 g žluté cibule
  • 1 g kamenné soli

Celerový salát:

 
  • 400 g celeru bulva
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g majonézy
  • 40 g citronu (na šťávu)
  • 20 g cukru krupice
  • 1 g kamenné soli

Doplněk:

 
  • 1 g bylinky shiso (perila)

Postup:

Příprava náplně:

1. Telecí maso semeleme na masovém mlýnku. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zesklovatíme na oleji.

2. Přidáme mleté maso, ochutíme ho solí, snítkou čerstvého tymiánu a na mírném příkonu vše restujeme dozlatova. Zalijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka.

3. V polovině měkkosti masa odklopíme poklici, abychom odvařili přebytečnou tekutinu.

4. Směs necháme vychladnout a nakonec do ní vmícháme hodně hustý vychlazený bešamel a omyté, na nudličky nakrájené listy petržele.


Příprava bešamelové omáčky:

1. Z másla a mouky pozvolným restováním na mírném příkonu připravíme světlou jíšku.

2. Jíšku zalijeme mlékem, ochutíme solí, nastrouhaným muškátovým oříškem, rozšleháme a pozvolna prováříme. Poté bešamel vychladíme a vmícháme do dušeného mletého masa.


Příprava šťouchaných brambor:

1. Oloupané brambory nakrájíme na tvary o stejné velikosti, vložíme je do děrované gastronádoby, ochutíme solí a vaříme je v konvektomatu na program "vaření v páře" asi 15 minut. Zda jsou již vařené, se přesvědčíme píchnutím do brambor dvojzubou vidličkou.

2. Poté je přesypeme do hluboké nádoby, přidáme měkké máslo a šťouchadlem rozšťoucháme.


Příprava těsta na palačinky:

1. Do kotlíku vložíme mouku, polovinu mléka, vejce, sůl a vymícháme hustě tekoucí hladké těstíčko.

2. Poté přilijeme zbývající mléko a vymícháme lité těsto, které přecedíme přes jemný cedník.


Pečení palačinek:

1. Na dobře nahřátou pánev nalijeme malou naběračkou trochu oleje a následně všechen vylijeme zpět do nádoby.

2. Na pánev naléváme pozvolna naběračkou těsto tak, že začínáme u rukojeti pánve a krouživým pohybem zápěstí těsto pokryje pravidelně dno celé pánve.

3. Jakmile se těsto při pečení na okrajích zbarví dorůžova, obracečkou palačinku obrátíme a dopékáme dozlatova. Poté ji obracečkou vyjmeme a proces opakujeme.


Plnění a obalování rizolet:

1. Na rozprostřené palačinky naneseme a pravidelně rozetřeme připravenou náplň.

2. Palačinky zavineme do roličky a překrojíme na poloviny. Každou polovinu postupně obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a prosáté strouhance.


Smažení rizolet:

1. Smažíme je až těsně před servírováním v oleji rozehřátém na 160 °C dozlatova.

2. Následně je přeložíme na papírovou utěrku, do které se vsákne přebytečný tuk.


Příprava špenátu:

1. Listový špenát přebereme a otrháme z listů řapíky. Hned nato ho vložíme do velké nádoby, zalijeme velkým množstvím studené vody a necháme asi 20 minut namočený.

2. Poté ho vyjmeme z vody a zalijeme čistou vodou. Toto opakujeme, dokud nejsou listy absolutně čisté. Potom je necháme okapat v cedníku nebo použijeme odstředivku na bylinky.

3. V kastrolu rozpustíme máslo, ochutíme ho solí a orestujeme na něm dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli. Následně vložíme listy špenátu a jen zlehka je na másle prohřejeme.


Příprava celerového salátu:

1. Oloupaný, omytý celer nakrájíme na tenké plátky asi 2 mm silné a poté je nakrájíme na nudličky. Řapíkatý celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na příčné plátky 2 mm silné.

2. Vše přeložíme do misky, přidáme majonézu, sůl, cukr, citronovou šťávu a zlehka promícháme. Až do podávání salát uchováme v chladničce.


Servírování:

1. Na teplý talíř na levou stranu přeložíme šťouchané brambory, na pravou stranu servírujeme smažené rizolety. Do středu pak aranžujeme teplý špenát. Pokrm doplníme shiso bylinkou.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež