Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Telecí líčka se žampiony

Telecí líčka se žampiony

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 400 minut

Ingredience:

 
  • 1 500 g telecích líček
  • 1 000 ml hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g přepuštěného másla
  • 100 g másla 82%
  • 100 g slaniny bez kůže
  • 300 g mrkve
  • 140 g celeru
  • 140 g petržele
  • 200 g žampionů
  • 200 g žluté cibule
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř

Bramborová kaše:

 
  • 1 800 g brambor (varný typ C)
  • 400 ml mléka
  • 125 ml smetany
  • 55 g másla (82%)
  • sůl

Postup:

1. Líčka očistíme, zejména od tuhé vrchní blány, a nakrájíme na větší kusy.

2. Vyčištěná líčka obalíme v hladké mouce a opečeme na přepuštěném másle dozlatova.

3. Opečené maso dokončíme se lžící másla a máslo v tuto chvíli osolíme. Sůl se tak dokonale rozpustí, máslo se přetaví na tzv. oříškové máslo.

4. Maso vyjmeme a tuk scedíme. Na výpeku opečeme slaninu a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zeleninový základ můžeme osolit.

5. Po 40 minutách pozvolného restování zeleninového základu přidáme červené víno, silný telecí vývar, očištěné a nakrájené žampiony a vložíme zpět opečená líčka.

6. Po třech hodinách pečení měkká telecí líčka opatrně vyjmeme, šťávu přecedíme a zredukujeme.

7. Telecí líčka podáváme s jemnou bramborovou kaší a zredukovanou omáčkou se zeleninou a žampiony.

Náš tip: Aby se mouka v pánvi zbytečně nepřepalovala, líčka po obalení důkladně oprášíme.


Bramborová kaše:

1. Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky, zalijeme mlékem s máslem a pozvolna vaříme pod bodem varu asi 20 min.

2. Tekutinu slijeme a ještě horké brambory propasírujeme nebo rozšťoucháme.

3. Přidáme mléko z vaření a prohřátou smetanu, osolíme a lehce vyšleháme.




Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež