Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 2 000 g uzeného jazyka
  • 150 g žluté cibule
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru bulva
  • 1 g celého černého pepře
  • 1 g nového koření

Omáčka:

 
  • 1 200 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml mléka (1,5 %)
  • 200 g čerstvého křenu
  • 150 ml smetany (33 %)
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla (82 %)
  • 75 ml vinného octa
  • 15 g kamenné soli

Knedlíky:

 
  • 1 000 g bílého pečiva (housky)
  • 400 ml mléka (1,5 %)
  • 200 g vajec
  • 110 g hrubé mouky
  • 70 g másla (82 %)
  • 20 g listové petržele
  • 20 g kamenné soli
  • 0,2 g muškátového oříšku

Postup:

Příprava masa:

1. Uzený jazyk vložíme do horké vody společně s oloupanou, nahrubo nakrájenou zeleninou a kořením a vaříme doměkka.

2. Jakmile je jazyk měkký, přeložíme ho do studené vody a oloupeme. Následně odstraníme podjazyčí a nakrájíme ho na plátky.


Příprava omáčky:

1. Z másla a hladké mouky si připravíme světkou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem a vývarem a vaříme asi 15-20 minut.

2. Ocet s cukrem svaříme na sirup, aby z octa vyprchala čpavost. Vznikne nám sladkokyselý octový rozvar k dochucení omáčky.

3. Provařenou omáčku dosolíme, dochutíme s rozvarem cukru a octa a přidáme čerstvě strouhaný křen a necháme projít varem. Omáčku nakonec zjemníme smetanou a přecedíme.


Příprava knedlíků:

1. Den staré pečivo si nakrájíme na kostky o velikosti 1,5 cm, a je-li třeba, zvlhčíme ho mlékem. Petržel omyjeme, její lístky osušíme, otrháme, překrájíme na kousky a smícháme s moukou.

2. Vejce si oddělíme na bílky a žloutky. Do žloutků nastrouháme trochu muškátového oříšku, osolíme a vyšleháme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a smícháme ho s vyšlehanými žloutky. Nakonec opatně vmícháme mouku a vzniklé těsto smícháme s nakrájenou žemlí.

3. Knedlík zabalíme do potravinové fólie a vaříme ho cca 45 minut na páře (na 80 °C) nebo cca 35 minut ve vodě (také 80 °C). Ve vodě je knedlík cca po 20 minutách obrátit.

4. Uvařený knedlík vyjmeme, necháme zchladnout, odstraníme fólii a potřeme rozpuštěným máslem. Před podáváním ho nahrájíme na plátky.

Poznámka: Karlovarské knedlíky se dříve vařily v páře v ubrousku. Knedlík byl zavěšen na vařečce, která byla položena na hrnci s vroucí vodou a přiklopena poklicí. Dnes už místo vařečky a ubrousku používáme potravinovou fólii, ale i tak si doma někdy můžete vaření v ubrousku vyzkoušet.


Servírování:

1. Na talíř servírujeme uzený hovězí jazyk doplněný karlovarskými knedlíky. Na závěr vše přelijeme křenovou omáčkou.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež