Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

 
  • 750 g mletého jehněčího masa
  • 500 g brambor (varný typ C)
  • 300 g mrkve
  • 200 g žluté cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 100 g másla
  • 100 g čerstvého hrášku
  • 2 vaječné žloutky
  • 100 g čedaru
  • 50 g dvojitého rajčatového protlaku
  • 10 g čerstvého tymiánu
  • 7 g čerstvého česneku
  • Worcestrová omáčka Lea & Perrins
  • celý černý pepř, sůl

Postup:

1. Mleté jehněčí maso opražíme nasucho v pánvi. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a cibuli a orestujeme. Pro lepší chuť a jednodušší orestování přidáme trochu másla.

2. Dále přidáme kvalitní dvojitý protlak, česnek a tymián a opět lehce orestujeme.

3. Do takto připravené směsi přidáme originální worcestrovou omáčku. Omáčku lehce svaříme a nakonec přidáme trochu červeného vína. Vše osolíme a pořádně opepříme.

4. Jakmile je směs řádně dochucená, vše promícháme, přidáme čerstvý hrášek a směs přendáme do zapékací nádoby.

5. Uvařené brambory vcelku prolisujeme a dáme vychladit. Do vychlazených brambor přidáme žloutky a sůl a promícháme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný čedar a promícháme.

6. Takto připravenou bramborovou hmotu navrstvíme na připravenou jehněčí směs a koláč zapečeme v troubě předehřáté na 180 °C na cca 15 minut.


Servírování:

1. Pastýřský koláč servírujeme uprostřed stolu - každý si tak může nabrat podle chuti.


Poznámka: Pokud nemáte jehněčí maso, pastýřský koláč (neboli v angličtině "Shepherd's pie") je možné připravit také z mletého hovězího masa.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež