Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená jehněčí plec s kopřivovou nádivkou

Jehněčí plec s kopřivovou nádivkou

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience:

 
  • 2 kg jehněčí pleci bez kosti
  • 200 g šalotky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 35 g čerstvého česneku
  • mletý černý pepř, sůl

Šťáva:

 
  • 500 m drůbežího vývaru (vlastní výroby)
  • 100 g másla (82 %)
  • celý černý pepř
  • sůl

Kopřivová nádivka:

 
  • 500 g žemlí
  • 200 g čerstvých kopřiv
  • 200 g anglické slaniny
  • 250 g vajec
  • 200 másla (82 %)
  • 100 ml mléka (1,5 %)
  • 150 ml smetany ke šlehání (31 %)
  • 150 g žluté cibule
  • muškátový oříšek
  • sůl

Kopřivy:

 
  • 800 g čerstvých kopřiv
  • 100 g másla (82 %)
  • 15 g čerstvého česneku
  • sůl

Orientační cena za porci: 90 Kč

Postup:

1. Jehněčí plec zbavíme blan, osolíme, opepříme, potřeme nastrouhaným česnekem a svážeme potravinářským motouzem do pěkného pravidelného tvaru. Takto připravenou plec opečeme na pánvi na oleji ze všech stran.

2. Opečenou plec vyjmeme a na výpeku orestujeme nakrájenou šalotku. Poté šalotku přendáme do pekáče, přidáme opečenou plec, mírně podlijeme vodou a vše vložíme do trouby předehřáté na 170 °C.

3. Pečeme doměkka. Během pečení maso podléváme vodou a dle potřeby obracíme. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho a výpek přelijeme do kastrůlku na přípravu šťávy.


Příprava šťávy:

1. Z výpeku odvaříme veškerou tekutinu. Za stáleho míchaní a občasného zastříknutím vody výpek vyrestujeme do zlatavé barvy (kdo chce, může v tuto chvíli zaprášit lehce hladkou moukou), zalijeme připraveným drůbežím vývarem, zredukujeme a přecedíme.

2. Těsně před servírováním postupně vmícháváme kostičky vychlazeného másla. Tím šťávu zjemníme a lehce zahustíme. Šťávu dle potřeby dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.


Příprava nádivky:

1. Žemle nakrájíme na kostky (cca 2,5 cm), vložíme do trouby a zapečeme do zlatova. Poté kostky žemle zvlhčíme mlékem a smetanou.

2. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a zlehka orestujeme na části másla. Přidáme na kostky nakrájenou anglickou slaninu, orestujeme a poté smícháme s připravenou navhlčenou žemlí.

3. Z kopřiv otrháme listy, důkladně je omyjeme, překrájíme a přidáme do misky k žemli. Vše lehce promícháme.

4. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme do pěny společně s máslem a nastrouhaným muškátovým oříškem, poté lehce vmícháme do žemlové směsi. Z bílků vyšleháme pevný sníh, který ochutíme solí, a opět lehce smícháme se směsí.

5. Hotovou nádivku vložíme do vymaštěného pekáče, pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut. Délka pečení závisí na výšce připravované nádivky. Správně upečená nádivka je propečená a na povrchu zlatavá.


Příloha a servírování:

1. Z kopřiv otrháme listy, důkladně je omyjeme a necháme okapat. Na rozpuštěném másle zpěníme na plátky nakrájený česnek, přidáme kopřivy a osolíme.

2. Na nahřátý talíř položíme nejprve rozpečenou nádivku, kterou doplníme čerstvě připravenými kopřivami. Následně vše lehce podlijeme šťávou a na to položíme dva plátky jehněčí plece.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež