Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Králičí kuličky

Králičí kuličky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 400 g králičího masa
  • 300 g vepřového bůčku bez kosti
  • 500 ml mléka (1,5%)
  • 50 g žloutků
  • 20 g kamenné soli, pepř

Zeleninové kuličky:

 
  • 500 g brambor (varný typ B)
  • 500 g mrkve
  • 500 g muškátové dýně
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g másla (82%)
  • sůl

Kukuřičné pyré:

 
  • 500 g cukrové kukuřice
  • 110 g banánové šalotky
  • 150 g másla (82 %)
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl

Doplněk:

 
  • listová petržel

Postup:

Příprava masa:

1. Králíka vykostíme a maso zbavíme šlach. Očištěné králičí maso spolu s vepřovým bůčkem nakrájíme a umeleme. Maso na mletí musí být důkladně vychlazené.

2. Část namletého králičího masa smícháme se solí, studeným mlékem, žloutkem a pepřem a vypracujeme z něj takzvaný prát. Poté do prátu přidáme zbylé umleté maso a promícháme.

3. Z vymíchané hmoty vytvarujeme malou placičku, kterou opečeme a ochutnáme. Je-li maso zprávně dochucené, vytvarujeme z masa kuličky o hmotnosti cca 25 g.

4. Hotové kuličky pečeme v troubě předehřáté na 170°C cca 7 minut.


Příprava zeleniny:

1. Z oloupaných brambor, mrkve a dýně vykrajovátkem vykrojíme kuličky, které uvaříme v zeleninovém vývaru na skus. Pro lepší chuť můžeme přidat i kousek másla.

2. Před podáváním zeleninové kuličky krátce orestujeme na másle společně s kuličkami masa.

Náš tip: Chceme-li si usnadnit práci, zeleninu nejdříve uvaříme a teprve potom z ní vykrajujeme kuličky.


Příprava pyré:

1. Očištěnou a nakrájenou šalotku orestujeme na másle, přidáme kukuřici a vaříme doměkka cca 10 minut. Pak kukuřici rozmixujeme na hladké pyré, do kterého vmixujeme kostky vychlazeného másla.

2. V závěru přípravy přilijeme trochu olivového oleje, který přidá pyré na lesku. Vše dochutíme solí a propasírujeme.


Servírování:

1. Na střed teplého talíře servírujeme jemné pyré, do kterého střídavě aranžujeme teplé kuličky masa a zeleniny. Pokrm doplníme lístky petržele.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež