Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Králík cibulář

Králík cibulář

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★★
Čas přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 400 g králičího masa
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 150 g kořenové petržele
  • 150 g žluté cibule
  • 100 g pórku
  • 100 g celeru
  • 20 g soli
  • pepř, nové koření, bobkový list

Cibulový vývar:

 
  • 200 g žluté cibule
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 50 ml kuřecího demi-glace
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • sůl, čerstvý tymián

Pečená šalotka:

 
  • 300 g šalotky
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl

Cibulové kroužky:

 
  • 150 g žluté cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 250 ml oleje na smažení

Těstíčko (k cibulovým kroužkům):

 
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g vajec
  • 100 ml sodovky
  • 50 g ledové tříště
  • 20 g bramborového škrobu

Cibulové chipsy:

 
  • 100 g červené cibule

Smažená cibule:

 
  • 200 g žluté cibule
  • olej na smažení (z cibulových kroužků)

Cibulová strouhanka:

 
  • 50 g smažené cibule
  • 50 g jemné strouhanky
  • 25 g másla (82%)
  • sůl

Restovaná šalotka:

 
  • 250 g šalotky
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 40 g cukru

Lahůdková cibulka:

 
  • 400 g lahůdkové cibule
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 50 g másla (82%)
  • sůl

Špenátové chipsy:

 
  • 50 g baby špenátu
  • olej na smažení (z cibulových kroužků)

Doplněk:

 
  • listová petržel

Postup:

Příprava králíka:

1. Očištěného králíka vložíme do připraveného zeleninového vývaru a pozvolna vaříme do změknutí masa.

2. Uvařeného králíka vyjmeme z vývaru a obereme maso.

Poznámka: Výhodou této úpravy je, že maso zůstane šťavnaté a nemusíme používat bůček.


Příprava doplňků:

Cibulový vývar: Cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji dozlatova. Přilijeme kuřecí vývar, demi-glace, čerstvý tymián a necháme vyluhovat.

Pečená šalotka: Neoloupané šalotce zkrojíme kořínek, vložíme je na alobal, pokapeme olivovým olejem, zabalíme a pečeme v troubě na 180 °C cca 15 minut. Vychladlou šalotku prsty vyloupneme ze slupky osolíme a můžeme servírovat.

Cibulové kroužky: Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka asi 5 mm silná. Obalíme je nejdříve v hladké mouce a následně v těstíčku připraveném z mouky, vajec, škrobu, sodovky a ledové tříště. Kroužky smažíme v předem ohřátém oleji na 170 °C dozlatova. Smažené kroužky necháme okapat na papírové utěrce.

Cibulové chipsy: Oloupanou červenou cibuli nakrájíme podélně na tenké plátky a sušíme je v sušičce (na ovoce či zeleninu); nejlépe den předem.

Smažená cibule: Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a smažíme dozlatova v oleji ohřátém na 170 °C.

Cibulová strouhanka: Část smažené cibule vložíme do mixéru společně s prosátou a na másle orestovanou strouhankou a rozmixujeme. Hotovou cibulovou strouhanku osolíme.

Restovaná šalotka: Oloupanou šalotku nakrájíme podélně na výseče, které orestujeme na olivovém oleji dosklovata. Přidáme cukr, necháme ho zklaramelizovat a následně zalijeme bílým vínem. Tekutinu necháme odvařit.

Lahůdková cibulka: Omytou lahůdkovou cibulku zkrojíme a vložíme do zeleninového vývaru, ve kterém ji uvaříme na skus.

Špenátové chipsy: Listy baby špenátu osmažíme po jednom lístku tak, aby zůstal jasně zelený. Necháme ho okapat na papírové utěrce.


Servírování:

1. Na střed talíře nalijeme cibulový vývar, do něj přeložíme kulaté bramborové knedlíčky z klasického bramborového těsta, k nim naaranžujeme kousky vařeného masa z králíka, pečenou šalotku, ve vývaru uvařenou cibulku a smaženou cibulku.

2. Smažené cibulové kroužky přiložíme z boku k bramborovým kuličkám, které následně posypeme strouhankou.

3. Poté dekorujeme cibulovými chipsy, lístky smaženého špenátu a petrželovou natí.

Poznámka: K tomuto pokrmu jsme zvolili kulaté bramborové knedlíky, stejně výborně budou ale ke králíkovi chutnat např. opečené škubánky.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež