Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Gratinovaný humr

Gratinovaný humr

Počet porcí: 3
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 45 minut

Ingredience:

 
  • 3 ks humra (celkově cca 2 kg)
  • 100 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 100 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 7 dl mléka
  • 3 dl smetany
  • 100 g sýra Parmigiano reggiano
  • 0,2 dl olivového oleje extra virgine COSTA D’ ORO
  • muškátový oříšek
  • bobkový list
  • sůl Fleur de sel
  • limetka

Postup:

1. Do velkého hrnce nalijeme do 2/3 vodu, přidáme do ní kořenovou zeleninu, bobkový list a sůl. Vše uvedeme do prudkého varu. Hrnec musí být neustále přikrytý poklicí, aby se v jeho horní 1/3 utvořila pára.

2. V takto připraveném vývaru vaříme humry. Vkládáme je do hrnce po jednom hlavou dolů a po ponoření humra do lázně hrnec ihned opět přikryjeme poklicí.

3. Po cca 2 minutách prudkého vaření stáhneme oheň na minimum, čímž dosáhneme mírného varu. Doba vaření je cca 15 minut na 700 g hmotnosti humra.

4. Takto připravené humry vyjmeme z vývaru, podélně je rozpůlíme, z ocasní části vyjmeme maso a po rozstřihnutí klepet vyjmeme maso i z nich. Maso nakrájíme na menší kousky.

5. Připravíme si bešamelový sos z másla, mouky a mléka. Přidáme smetanu a parmezán.

6. Na pánev si dáme olivový olej, na kterém opečeme vyčištěnou ulitu z humra a maso z humra, které vložíme do této ulity.

7. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, potřeme bešamelem, posypeme parmezánem a necháme zapéct v salamandru či rozehřáté troubě. Na závěr vše dochutíme limetkou.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody