Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Humr thermidor

Humr termidor

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

 
  • 2 ks uvařených humrů
  • 60 g másla
  • 1 ks nakrájené šalotky
  • 25 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 1,5 lžičky nakrájeného čerstvého kerblíku
  • 1 lžička nakrájeného čerstvého estragonu
  • 1,5 lžičky nakrájené petrželky
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 6 lžic suchého bílého vína
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu
  • pepř, sůl, citron

Postup:

1. Gril předehřejeme na středně vysokou teplotu. Humrům vykroutíme hlavy, klepeta odlomíme, přelámeme a vybereme maso.

2. Ostrým nožem humry rozpůlíme po délce a odstraníme z nich vnitřnosti. Humří maso vybereme a odložíme. Prázdné poloviny krunýře opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Maso nakrájíme na plátky silné 2 cm.

3. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme šalotku a opékáme ji 4–5 minut doměkka. Zaprášíme ji moukou a za stálého míchání zahříváme 2 minuty.

4. Hrnec odstavíme a omáčku postupně zředíme mlékem. Hrnec vrátíme na oheň, omáčku za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Zmírníme oheň, do omáčky vmícháme bylinky a hořčici a osolíme ji a opepříme.

5. Hrnec odstavíme a do omáčky všleháme víno a smetanu. Hrnec poté vrátíme na plotnu a omáčku pozvolna vaříme do zhoustnutí.

6. Vložíme maso z humra a 2–3 minuty prohřejeme. Směs rozdělíme do polovin krunýře, posypeme parmezánem a grilujeme dozlatova. Hotový pokrm upravíme na mísu, ozdobíme plátky citronu a snítkami petržele a podáváme.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody