Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Šafránové rizoto se severským humrem a mořskými plody

Šafránové rizoto se severským humrem

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 40 minut

Ingredience:

 
  • 350 g rýže Carnaroli
  • 400 g severského humra
  • 250 ml čirého kuřecího vývaru
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 100 g rajčat
  • 100 g slávek Jumbo
  • 80 g škeblí Vongole
  • 90 g másla
  • 60 g šalotky
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 g listové petržele
  • 7 g soli
  • 0,5 g šafránu

Postup:

1. Severského humra můžeme připravovat v celku nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko. Slávky a mušle propláchneme pečlivě ve vodě (několikrát ji vyměníme), abychom odplavili písek.

2. Rýži propláchneme vodou a necháme v cedníku okapat. Šafrán namočíme v troše vlažné vody. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji krátce na olivovém oleji jen tak, aby zesklovatěla.

3. Vsypeme rýži, zamícháme a opět orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a posléze vařícím kuřecím vývarem. Přidáme vodu s namočeným šafránem a dochutíme solí.

4. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Pak přidáme humra, mušle, slávky a už jen krátce povaříme. Rýže musí být naměklá a na povrchu šlemovitá.

5. Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata (ta jsme si nejdříve spařili ve vroucí vodě a oloupali).

6. Pevné (vychlazené) kousky másla vmícháme těsně před podáváním spolu s nasekanou petrželkou. Rizoto podáváme ideálně na nahřátém talíři.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody