Špagety se slávkami

Špagety se slávkami

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

 
  • 1 200 g špaget z tvrdé pšenice
  • 1 000 g čerstvých slávek
  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 150 g šalotky
  • 50 g čerstvého česneku
  • 5 g chilli papriček
  • 15 g kamenné soli
  • 0,05 g celého černého pepře

Doplněk:

 
  • 50 g listové petržele
  • 50 g bazalky
  • olivový olej

Postup:

1. Slávky nejprve důkladně očistíme - nejdříve odtrhneme vousy a pod tekoucí vodou je okartáčujeme. V osolené vodě uvaříme špagety na skus.

2. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, přidáme najemno nakrájenou šalotku, nakrájený česnek a chilli papričku a vše necháme na oleji zpěnit.

3. Poté přidáme bílé víno a omáčku ochutíme solí a pepřem. Směs necháme asi 2 minuty vařit, dokud se tekutina částečně neodpaří.

4. Zhruba po 2 minutách do omáčky přidáme omyté a očištěné slávky a vše za občasného promíchání vaříme dokud se všechny mušle neotevřou (cca 1-2 minuty).

5. Nakonec do pánve přisypeme špagety a těstoviny s mušlemi promícháme. Těstně před podáváním přidáme kousek másla, čerstvé bylinky a můžeme servírovat.


Servírování:

1. Důkladně promíchané špagety servírujeme v hlubokém talíři. Na povrch naaranžujeme otevřené slávky, lehce pokapeme olejem a dozdobíme bylinkami.


Poznámka: Vzhledem k tomu, že se jedná o špagety s mořskými plody, není potřeba je posypat tradičním parmazánem - připravená omáčka by měla k dochucení špaget stačit.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Mořské plody

Ryby a mořské plody