Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Maki-sushi

Maki sushi

Počet porcí: 1
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

 
  • Sushi rýže
  • Rýžový ocet
  • Řasa nori
  • Čerstvý tuňák
  • Wasabi
  • Zelenina nebo ovoce podle chuti
  • Kvalitní sójová omáčka
  • Nakládaný zázvor
  • cukr, sůl

Dále bude potřeba:

 
  • Bambusová podložka
  • Velmi ostrý nůž

Postup:

1. Sushi rýži proplachujeme tak dlouho, dokud jí neprotéká čistá voda, a pak ji necháme zhruba hodinu okapat.

2. Po uvaření rýži rozprostřeme, aby se odpařila voda, a opatrně do ní zapracujeme rýžový ocet se solí a cukrem – nemícháme a přikryjeme vlhkou utěrkou.

3. Na bambusovou podložku položíme plát mořské řasy nori (lesklou částí dolů) a rozprostřeme na ni připravenou rýži. Rýže by měla být mírně teplá.

4. Rýži lehce potřeme wasabi a na připravené rýžové lůžko položíme proužky ryby, zeleniny, ovoce nebo další ingredience.

5. Bambusovou podložku rolujeme směrem k volnému konci řasy tak, aby se konec řasy pevně přilepil a rýže nemohla vypadnout.

6. Ostrým nožem rolku nakrájíme na zhruba 1,5 cm silné kousky a podáváme je na podnosu.


Postup krok za krokem:

Maki sushi - krok 1

Položíme plát mořské řasy nori (pruhy svisle a lesklou částí dolů) na bambusovou podložku a rozprostřeme na ni připravenou sushi rýži stejnoměrně tak, aby na jednom konci zůstal volný proužek řasy.

Maki sushi - krok 2

Rýži lehce potřeme wasabi a na připravené rýžové lůžko položíme proužky ryby, zeleniny, ovoce nebo další ingredience.

Maki sushi - krok 3

Bambusovou podložku rolujeme směrem k volnému konci řasy tak, aby se konec řasy nori pevně přilepil a rýže nemohla vypadnout.

Maki sushi - krok 4

Ostrým nožem rolku nakrájíme na kousky zhruba 1,5 cm silné a podáváme je na podnosu.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody