Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečený kapr s černou omáčkou a mrkvovými knedlíky

Pečený kapr s černou omáčkou a mrkvovými knedlíky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2 hod

Ingredience:

Maso:

 
  • 1500 g kapr (půlky)
  • 10 g sůl kamenná
  • 70 g olej rostlinný

Omáčka:

 
  • 150 g slanina bez kůže
  • 300 g mrkev
  • 250 g celer bulva
  • 250 g petržel kořenová
  • 150 g cibule žlutá
  • 0,1 g Horeca Select bobkový list
  • 1 g Horeca Select pepř černý, celý
  • 1 g Horeca Select nové koření, celé
  • 30 g Aro cukr krystal
  • 80 g citron (na šťávu)
  • 150 g povidla švestková bez jablek
  • 250 g víno červené, suché
  • 100 g Aro brusinkový kompot
  • 1000 g kuřecí vývar (vlastní výroba)
  • 15 g sůl kamenná

Knedlík:

 
  • 500 g vejce
  • 800 g žemle
  • 100 g mouka hrubá
  • 300 g mrkev
  • 20 g petržel listová
  • 0,1 g muškátový oříšek
  • 8 g sůl kamenná
  • 40 g olej rostlinný
  • 10 g Horeca Select kerblík čerstvý


Cena za jednu porci: 46,84 Kč

Postup:

Příprava kapra (cca 30 minut):

1. Půlky kapra nejdříve zbavíme šupin za použití lžíce nebo škrabky na ryby. Postupujeme od ocasu k hlavě proti růstu šupin.

2. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme podél žeberních kostí na porce.

3. Kůži na povrchu lehce nakrojíme ve směru žeberních kostí, maso se tím nebude kroutit a lépe se propeče.

4. Porce ze všech stran osolíme, okmínujeme a opečeme na dobře rozehřáté pánvi a malém množství oleje (kůží dolů).

5. Po krátkém zapečení kůže ztlumíme příkon tepla a pozvolna ji propékáme dokřupava.

6. Během tepelné úpravy rybu neotáčíme.

7. Vysoké porce kapra je potřeba ještě dopékat v troubě na 150 °C cca 5 minut.


Příprava omáčky (cca 90 minut):

1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nahrubo.

2. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat.

3. Na kostičky nakrájenou slaninu v kastrolu roztavíme, vložíme kořenovou zeleninu a orestujeme ji.

4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně restujeme dozlatova.

5. Poté do základu přidáme cukr, odvar z koření, sůl, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot, zalijeme vývarem a dusíme, dokud není zelenina měkká.

6. Dolijeme zbývající část vína a omáčku propasírujeme přes cedník.


Příprava knedlíků (cca 60 minut):

1. Hrnky vymažeme olejem a obrátíme je dnem vzhůru (přebytečný olej odkape).

2. Mrkev uvaříme doměkka a rozmixujeme. Vejce oddělíme na žloutky a bílky.

3. Žloutky ochutíme muškátovým oříškem, vyšleháme do pěny a smícháme s rozmixovanou mrkví.

4. Do bílků přidáme sůl a ušleháme z nich pevný sníh.

5. Žloutky spojíme s bílky pouhým obracením metličky a opatrně vpracujeme i hrubou mouku.

6. Vzniklou hmotu krátce a lehce smícháme s oloupaným, na kostičky nakrájeným pečivem a petrželkou. Hmotou naplníme připravené hrnečky a uzavřeme alobalem.

7. Vaříme v páře při teplotě 100 °C asi 40 min. Po uvaření knedlíky necháme částečně zchladnout a vyklopíme je.


Servírování:

1. Na levou stranu předehřátého talíře položíme překrojené, napařené knedlíky.

2. Z pravé strany o ně opřeme porci opečeného kapra a podlijeme černou omáčkou.

3. Hotový pokrm doplníme snítkou kerblíku.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ryby

Ryby a mořské plody