Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečený kapr se šťouchanými brambory

Pečený kapr se šťouchanými brambory

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

Kapr:

 
  • 1 500 g porcovaného čerstvého kapra
  • 100 g stolního oleje
  • 100 g másla (82%)
  • 10 g kamenné soli
  • 5 g mleté papriky
  • mletý černý pepř

Šťouchané brambory:

 
  • 2 000 g brambor (varný typ B)
  • 200 g anglické slaniny
  • 150 ml smetany (30%)
  • 100 g žluté cibule
  • 100 g másla (82%)
  • 20 g kamenné soli
  • 20 g petrželové nati

Doplňky:

 
  • 200 g anglické slaniny
  • 20 g čerstvého česneku

Postup:

Příprava kapra:

1. Porce kapra zbavíme šupin. Následně je potřeme směsí oleje, papriky, části česneku a soli.

2. Kapra pečeme dozlatova na rozehřáté pánvi se směsí oleje a másla. V případě potřeby rybu dopečeme v troubě na 160 °C cca 4 minuty.

3. Během pečení kapra na pánvi opečeme i plátky anglické slaniny a zbytek česneku včetně celého stroužku, který použijeme k ozdobení.


Příprava šťouchaných brambor:

1. Oloupané, překrájené brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Mezitím orestujeme na drobné kostičky nakrájenou cibulku se slaninou.

2. Brambory scedíme a následně rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme teplou smetanu, cibulku se slaninou, máslo a krátce vymícháme.

3. Nakonec, těsně před podáváním, vmícháme nasekanou nebo na nudličky nakrájenou listovou petržel.


Podávání:

1. Na nahřátý talíř položíme porci šťouchaných brambor, kterou doplníme čerstvě upečenou porcí kapra, plátkem slaniny a česneku. Na závěr vše podlijeme výpekem z pánve.


Poznámka: Další recepty naleznete v knize Kulinářská inspirace, jejímž autorem je šéfkuchař MAKRO Petr Stádník. Kuchařka je v prodeji exkluzivně na pobočkách MAKRO.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ryby

Ryby a mořské plody