Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Zauzený pstruh s houbovou smaženicí a bramborovými placičkami

Zauzený pstruh s houbovou smaženicí

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 70 minut

Ingredience:

Pstruh:

 
  • 240 g Pstruh celý, kuchaný
  • 5 g Sůl mořská Maldon
  • 1600 g Houby lesní, čerstvé
  • 200 g Horeca Select Cibule žlutá
  • 0,5 g Horeca Select Pepř černý, celý
  • 0,5 g Řepkový olej
  • 250 g Vejce
  • 50 g Olej slunečnicový

Bramborové placky:

 
  • 1000 g Horeca Select Brambory, varný typ B
  • 150 g Mouka polohrubá
  • 150 g Mouka hladká
  • 100 g Vejce
  • 5 g Sádlo vepřové, škvařené
  • 200 g Řepkový olej
  • 3 g Horeca Select Pažitka čerstvá

Orientační cena za porci: 45,40 Kč

Postup:

Příprava pstruha (cca 15 minut):

1. Ze pstruha připravíme filátka, ta vykostíme a překrojíme na polovinu. Na pánev nasypeme trochu pilin, do pánve vložíme pařák potřený olejem, na pařák dáme připravená filátka a přikryjeme pokličkou. 

2. Takto jsme si připravili provizorní udírnu. Pánev na mírném teple začneme zahřívat, a jakmile ucítíme vůni pilin, udíme asi 3 minuty. Poté filátka vyjmeme, potřeme lehce olivovým olejem a osolíme mořskou solí. 

3. Ihned servírujeme (filátko musí zůstat šťavnaté).

Příprava placek (cca 45 minut):

1. Brambory důkladně omyjeme a uvaříme den předem ve slupce. Ještě teplé brambory oloupeme. Druhý den je na jemném struhadle nastrouháme do mísy a nasypeme na ně mouku. Brambory s moukou lehce promneme tak, aby brambory s moukou vytvořily sypkou směs bez kusů slepených brambor. Pak přidáme vejce a sůl. 

2. Opět opatrně směs promícháme (nemačkáme). Část sypkého těsta oddělíme a teprve teď krátce propracujeme. Těsto trochu zvlhne a spojí se. Z těsta válečkem vyválíme placku o síle 0,5 cm a tvořítkem vypichujeme placky. Placky opékáme na malém množství sádla do nahnědlé barvy. 

3. Před podáváním je ještě jednou můžeme potřít rozpuštěným sádlem.

Příprava smaženice (cca 8 minut):

1. Očištěné houby nakrájíme na hrubé kusy. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji pozvolna doměkka na oleji. 

2. Přidáme houby, sůl, pepř, kmín a opět orestujeme. Pak mírně podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Všechnu vodu z hub odvaříme a pak teprve přidáme vejce, která nám smaženici zahustí. Smaženice nesmí být vysušená.

Servírování:

Na nahřátý talíř narovnáme upečené placky, vedle nich přiložíme smaženici a doplníme čerstvě zauzeným filátkem ze pstruha a pažitkou.


Tipy kuchaře

  1. Zpracováváme-li bramborové těsto příliš dlouho, řídne, neboť z něj vytlačujeme vodu obsaženou v bramborách. Chyba se nedá napravit.
  2. Na smaženici můžeme použít i směsi hub, ale dobré je vždy uvést v jídelním lístku, z jakých hub je smaženice připravena.
  3. Pstruha je potřeba mít kompletně vykoštěného.
  4. Pro provizorní udírnu používáme dřevěné „Whiski“ piliny/štěpky, které jsou speciálně určené k tomuto druhu přípravy. Na zauzení 10 porcí je potřeba cca 200 g.

Tipy zo sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody