Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Cmunda po kaplicku

Cmunda po kaplicku

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 40 minut

Ingredience:

Těsto:

 
  • 2 200 g brambor (varný typ B)
  • 500 g škvařeného sádla
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g vajec
  • 50 g čerstvého česneku
  • 30 g čerstvé majoránky
  • 20 g kamenné soli
  • 0,2 g mletého černého pepře

Maso:

 
  • 1 500 g uzeného vepřového boku

Zelí:

 
  • 500 g kysaného zelí
  • 120 g žluté cibule
  • 100 g škvařeného sádla
  • 50 g cukru krupice
  • 1 g hořčičného semínka
  • 0,5 g celého kmínu
  • 8 g soli

Doplněk:

 
  • 15 g čerstvé majoránky

Postup:

Příprava těsta:

1. Oloupané, opláchnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy s vodou.

2. Poté brambory pečlivě vymačkáme, přidáme mouku, vyklepnuté vejce, ochutíme solí, nastrouhaným česnekem, pepřem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.

3. Rukama suroviny zpracujeme v těsto. Poté odebereme kousek těsta, upečeme malý bramboráček, ochutnáme a dle potřeby těsto ještě dochutíme.


Příprava bramboráku:

1. Na pánvi rozehřejeme vepřové sádlo a rozetřeme ho po celé ploše pánve. Následně naběračkou nabereme těsto a rovnoměrně ho nalijeme do pánve do výšky asi 5 mm.

2. Poté bramborák opékáme, dokud se hrany nezačnou zbarvovat do růžova. Obracečkou bramborák obrátíme a dopékáme dozlatova i z druhé strany.

3. Zlatavý bramborák vyjmeme z pánve a necháme ho okapat na papírové utěrce. Přebytečný tuk se vsákne a bramborák není tak mastný.


Příprava masa:

1. Uzený vepřový bok nakrájíme na cca 1 cm silné plátky a těsně před servírováním je opečeme po obou stranách dozlatova.


Příprava zelí:

1. Kysané zelí dle chuti propláchneme a překrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.

2. V kastrolu lehce orestujeme na sádle cibuli dosklovata, vložíme zelí, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme spolu s cukrem, solí, kmínem a hořčičným semínkem. Dusíme "na skus".

3. Hotové zelí udržujeme na teple a následně servírujeme.


Servírování:

1. Na levou stranu teplého talíře přeložíme čerstvě opečený bramborák naplněný kysaným zelím, na pravou stranu servírujeme opečené plátky vepřového uzeného boku.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež