Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Domácí klobása

Domácí klobása

Počet porcí: 15-20 klobás
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: -

Ingredience:

 
  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g hovězího pupku
  • 500 g vepřového sádla
  • 50 g soli
  • 3 lžíce černého pepře
  • 2 lžíce nového koření
  • 1 lžíce jalovce
  • 1 lžíce kmínu
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé kuchyňské bylinky k ochucení, např. petržel, tymián, majoránka, bazalka

Postup:

1. Nejprve nakrájejte maso a sádlo na velké kousky. Použijte neupravované sádlo, uzený špek není pro tento recept vhodný. Koření opečte krátce na pánvi. Potom ho rozdrťte v hmoždíři. Čerstvé bylinky dodávají chuť a barvu. Odstraňte stonky a listy nahrubo nasekejte nožem. Ke klobásové hmotě přidejte cibuli a česnek, které jste předtím najemno nakrájeli a zpěnili na oleji na pánvi. Osolte a zamíchejte. Střívka jsou k dostání solená nebo naložená ve slaném láku. V každém případě je musíte omýt vodou, a v případě potřeby rozvázat. Ochucenou masovou hmotu umelte v mlýnku na maso. Pro hrubozrnnější klobásy můžete maso také nakrájet; chcete-li naopak velmi jemnou náplň, zpracujte ji v kutru. Abyste zjistili, zda má hmota správnou konzistenci i chuť, utvořte z ní karbanátek a usmažte ho na pánvi. Pokud je to třeba, hmotu ochuťte nebo přidejte tuk. Potom opatrně navlékněte střívko na hubici narážky. Klobásovou hmotu vložte do narážky a opatrně ji vytlačte do střívka tak, aby nevznikaly vzduchové bubliny a klobása měla rovnoměrnou tloušťku. Zbývá už jen podvázání. Oběma rukama uchopte kus naplněného střívka požadované délky, přimáčkněte konce a několikrát je zatočte. Klobásu pak můžete v podvázaných bodech odříznout a dát na gril.

 

 


Postup krok za krokem:

Domácí klobása - krok 1
Nejprve nakrájejte maso a sádlo na velké kousky. 
Domácí klobása - krok 2
Použijte neupravované sádlo, uzený špek není pro tento recept vhodný.

Domácí klobása - krok 3
Koření opečte krátce na pánvi.
Domácí klobása - krok 4
Potom ho rozdrťte v hmoždíři.
Domácí klobása - krok 5
Čerstvé bylinky dodávají chuť a barvu. Odstraňte stonky a listy nahrubo nasekejte nožem. 
Domácí klobása - krok 6
Ke klobásové hmotě přidejte cibuli a česnek, které jste předtím najemno nakrájeli a zpěnili na oleji na pánvi.
 
Domácí klobása - krok 7
Osolte... 
Domácí klobása - krok 8
...a zamíchejte.
Střívka jsou k dostání solená nebo naložená ve slaném láku. V každém případě je musíte omýt vodou, a v případě potřeby rozvázat.

Domácí klobása - krok 10
Ochucenou masovou hmotu umelte v mlýnku na maso.
Domácí klobása - krok 11
Pro hrubozrnnější klobásy můžete maso také nakrájet; chcete-li naopak velmi jemnou náplň, zpracujte ji v kutru. Abyste zjistili, zda má hmota správnou konzistenci i chuť, utvořte z ní karbanátek a usmažte ho na pánvi.

Domácí klobása - krok 12
Pokud je to třeba, hmotu ochuťte nebo přidejte tuk. Potom opatrně navlékněte střívko na hubici narážky.
Domácí klobása - krok 13
Klobásovou hmotu vložte do narážky a opatrně ji vytlačte do střívka tak, aby nevznikaly vzduchové bubliny a klobása měla rovnoměrnou tloušťku.
Domácí klobása - krok 14
Zbývá už jen podvázání. Oběma rukama uchopte kus naplněného střívka požadované délky, přimáčkněte konce a několikrát je zatočte. Klobásu pak můžete v podvázaných bodech odříznout a dát na gril.

Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež