Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Masovo-kapustové karbanátky se šťouchanými brambory

Masovo-kapustové karbanátky se šťouchanými brambory

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

Mleté maso:

 
  • 350 g vepřové sekané (30 % tuku)
  • 350 g hovězí sekané (20 % tuku)
  • 250 g čerstvé kapusty
  • 100 ml vody (na prátování)
  • 50 g vepřového škvařeného sádla
  • 50 g žluté cibule
  • 20 g čerstvého česneku
  • 50 g vajec
  • 20 g čerstvé majoránky
  • 15 g kamenné soli
  • 0,2 g mletého černého pepře

Obalování:

 
  • 250 g strouhanky
  • 250 ml oleje (na smažení)
  • 100 ml mléka (1,5 %)
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g vajec
  • 0,5 g kamenné soli

Kapustové zelí:

 
  • 1 000 g čerstvé kapusty
  • 150 g uzené slaniny
  • 100 g škvařeného sádla
  • 80 g žluté cibule
  • 50 ml kvasného octa
  • 50 g cukru krupice
  • 15 g kamenné soli

Šťouchané brambory:

 
  • 2 000 g brambor (varný typ C)
  • 500 g mrkve
  • 150 g másla (82 %)
  • 20 g kamenné soli

Doplněk:

 
  • 10 g čerstvé majoránky

Postup:

Příprava masa:

1. Hovězí maso vložíme do mísy či kotlíku univerzálního stroje s nástavcem na míchání (štít) a za postupného přidávání vody vymícháme (ve stroji na rychlost č. 1 nebo 2) lepivý prát. Poté přidáme vepřové maso, na sádle zpěněnou nakrájenou cibuli a vejce.

2. Listy kapusty spaříme krátce v horké vodě a následně je přeložíme do vody s ledem, aby si zachovaly krásně zelenou barvu. Listy před krájením necháme okapat v cedníku či na děrované gastronádobě.

3. Listy po okapání nakrájíme na nudličky o šířce 5 mm a délce cca 5 cm. Nudličky přidáme do kotlíku s masem, směs ochutíme solí, prolisovaným čerstvým česnekem, překrájenými lístky čerstvé majoránky a mletým pepřem.

4. Směs ještě krátce promícháme. Správné ochucení zkontrolujeme opečením malého množství směsi na pánvi a ochutnáním.


Obalování:

1. Hmotu rozvážíme na díly o váze 125 g a vytvarujeme z nich hladké karbanátky.

2. Na obalování do misek připravíme hladkou mouku, rozšlehaná vejce s mlékem jemně ochucená solí a prosátou strouhanku.

3. Každý karbanátek postupně obalíme v těchto ingrediencích a uložíme na gastronádobu s pečicím papírem.

4. Karbanátky smažíme v oleji na 160 °C dozlatova těsně před servírováním a necháme je okapat na děrované gastronádobě.


Příprava kapustového zelí:

1. Kapustu rozřízneme, vyjmeme košťál, listy nakrájíme na nudličky 8 mm silné, postupně je krátce spaříme v horké vodě a následně přeložíme ho studené vody s ledem. Poté je necháme okapat na děrované gastronádobě.

2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na sádle dosklovata společně s nakrájenou slaninou.

3. K cibuli přidáme spařené nudličky kapusty, které ochutíme solí a krátce dusíme na skus. Ocet svaříme s cukrem do sirupové konzistence a ochutíme jím kapustové zelí.


Šťouchané brambory:

1. Oloupané brambory a mrkev uvaříme odděleně v osolené vodě doměkka.

2. Vodu odcedíme, mrkev přeložíme k vařeným bramborům a vše rozmačkáme na malé kousky společně s měkkým máslem.


Servírování:

1. Na levou stranu teplého talíře velkou lžicí upravíme nok ze šťouchaných brambor, na pravou stranu přeložíme dozlatova usmažený karbanátek. Středem naaranžujeme kapustové zelí. Pokrm doplníme snítkou čerstvé majoránky.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež