Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená šunka na medu

Pečená šunka na medu

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

Ingredience:

 
  • 10 000 g šunky od kosti
  • 10 g celého hřebíčku

Marináda:

 
  • 300 g květového medu
  • 200 g pomerančů na šťávu
  • 200 g žluté cibule
  • 100 g francouzské dijonské hořčice
  • 100 g meruňkové marmelády
  • 10 g kamenné soli
  • 0,5 g celého černého pepře
  • 0,5 g bobkového listu
  • 0,5 g nového koření

Postup:

Příprava šunky:

1. Šunku musíme k tepelné úpravě upravit tak, že kůži ponecháme pouze u kyčelního kloubu, kde ji ozdobně nakrojíme v šířce asi 5 cm.

2. Zbývající kůži rukou odstraníme a bílou tučnou plochu přesně rozměříme. Poté špičkou nože nakrojíme na pravidelné čtverce, do kterých zapícháme hřebíček.

3. Takto připravenou šunku potíráme marinádou a pozvolna pečeme na 150 °C po dobu 3 hodin, v závěru dopékáme na 180 °C asi 20 minut. Na jádře masa by měla být teplota 70 °C.

4. Zbylou marinádu použijeme jako omáčku při servírování šunky. Abychom měli jistotu, že šunka je propečená až na jádro masa, je dobré do ní píchnout sondu z teploměru.


Příprava marinády:

1. Do kastrůlku dáme med, šťávu z pomeranče, koření, hořčici, meruňkovou marmeládu a najemno nakrájenou oloupanou cibuli.

2. Marinádu převaříme, ochutíme solí a přecedíme. Tuto marinádu nanášíme štětcem na šunku i během tepelné úpravy.


Servírování:

1. Šunku na kosti krájíme na tenké plátky přes vlákno, používáme speciální nůž k tomu určený a dvouzubou vidličku, kterou pouze maso při krájení přidržujeme, ale do masa nepícháme. Řez je tak čistý a hladký.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež