Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená vepřová kotleta se šťouchanými brambory

Pečená vepřová kotleta se šťouchanými brambory

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 50 minut

Ingredience:

Příprava masa:

 
  • 2 400 g vepřové pečeně s kostí
  • 40 g másla
  • 20 g extra panenského olivového oleje
  • 7 g soli
  • 3 g soli Maldon (k servírování)

Šťouchané batáty:

 
  • 2 000 g batátů
  • 500 g brambor (varný typ C)
  • 120 g másla (82 %)
  • 20 g soli
  • 1 g mletého černého pepře

Grilované batáty:

 
  • 400 g batátů
  • 30 g extra panenského olivového oleje
  • 5 g soli

Švestky a šalotka:

 
  • 100 g šalotky
  • 500 g čerstvých švestek
  • 20 g oleje
  • 70 g suchého bílého vína
  • 70 g cukru krupice

Šťáva:

 
  • 200 g šalotky
  • 100 g telecího demi-glace
  • 30 g extra panenského olivového oleje
  • 120 g másla (82 %)
  • 80 g citronu na šťávu
  • 20 g čerstvého rozmarýnu
  • 6 g slivovice Jelínek 40 %
  • 10 g soli

Postup:

Příprava masa:

1. Pečeni s kostí řádně očistíme, osolíme a pevně svážeme kuchyňským provázkem. Před tepelnou úpravou maso necháme asi hodinu odpočinout, aby nebylo studené a neutrpělo teplotní šok.

2. Na nahřátém grilu je ze všech stran ogrilujeme do nazlátlé barvy, přeložíme na plech s mřížkou a potřeme částečně změklým máslem.

3. Maso můžeme asi 20 min dopékat na mírně teplém grilu či v troubě při 150 °C. Délka dopékání závisí na výšce masa. Před krájením je musíme nechat minimálně 15 min. odpočinout.


Příprava batátů:

1. Oloupané nakrájené batáty i brambory vaříme v osolené vodě doměkka. Po slití vody je smícháme a rozšťoucháme. Přidáme měkké máslo a dochutíme solí a pepřem.

2. Zbytek oloupaných batátů nakrájíme na plátky asi 3 mm silné a za sucha je zvolna grilujeme do změknutí. Poté je lehce osolíme a potřeme olivovým olejem.


Příprava omáčky:

1. Oloupanou šalotku nakrájíme na čtvrtky. Krátce ji zpěníme na olivovém oleji, přidáme cukr, roztavíme ho na jemný karamel, zalijeme vínem a úplně zredukujeme. Nakonec ji osolíme.

2. Rozpůlené čerstvé švestky grilujeme slupkou nahoru, po otočení je lehce zasypeme cukrem (musejí zůstat „na skus“).

3. Najemno nakrájenou šalotku orestujeme na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Přidáme demi-glace, nakrájený rozmarýn, zalijeme slivovicí a trochou citronové šťávy a zredukujeme.

4. Před podáváním vmícháme vychlazené kostičky másla. Šťávu tím zjemníme a lehce zahustíme.


Servírování:

1. Na nahřátý talíř přeložíme porci šťouchaných batátů a přidáme čerstvě ukrojenou porci kotlety, kterou potřeme solí Maldon rozmíchanou v olivovém oleji. Maso podlijeme slivovicovou šťávou. Pokrm doplníme grilovanými švestkami, šalotkou, batáty a rozmarýnem.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež