Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Vepřové v mrkvi s vařenými brambory

Vepřové v mrkvi s vařenými brambory

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 500 g vepřové plece
  • 150 g vepřového sádla

Šťáva:

 
  • 1 300 ml vepřového vývaru
  • 1 200 g mrkve
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g másla (82 %)
  • 30 g cukru krupice
  • 17 g kamenné soli
  • 1 g mletého černého pepře
  • 0,5 g mletého muškátového květu

Příloha:

 
  • 2 500 g brambor (varný typ B)
  • 100 g másla (82 %)
  • 20 g kamenné soli
  • 5 g listové petržele

Postup:

Příprava masa a šťávy:

1. Opláchnuté maso osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme ho na kostky o váze cca 30 g. Poté ho na sádle opečeme dozlatova, aby se povrchové bílkoviny zatáhly a zůstalo šťavnaté.

2. Maso zalijeme vývarem, přidáme sůl, cukr, muškátový květ a dusíme ho pod pokličkou.

3. Oloupanou a na hrubší kusy nakrájenou mrkev přidáme k masu po zhruba 1/2 hodině dušení. Vše dusíme doměkka.

4. Asi po 1,5 hodině je maso měkké. Podběrákem ho vyjmeme včetně mrkve ze šťávy, tu zahustíme studenou máslovou jíškou, metlou ji rozšleháme a provaříme 15 minut.

5. Provařenou šťávu přecedíme na maso s mrkví, popřípadě dosolíme.


Příprava jíšky:

1. Na nahřáté pánvi rozpustíme máslo, do kterého postupně vmícháme hladkou mouku. Pozvolna vše restujeme do růžové barvy asi 4 minuty.

2. Hotová jíška je zpěněná a lehce zbarvená do růžova, s vůní po opražené mouce a másle.


Příprava brambor:

1. Omyté, oloupané a nakrájené brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Poté je odcedíme z vody.


Servírování:

1. Na nahřátý talíř přeložíme uvařené brambory, omastíme je máslem a doplníme je omytou listovou petrželí a připraveným dušeným vepřovým masem s mrkví.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež