Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Vepřové výpečky na černém pivu

Vepřové výpečky na černém pivu

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 750 g vepřové plece
  • 750 g vepřového bůčku bez kosti
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 750 ml tmavého piva
  • 300 g žluté cibule
  • 50 g čerstvého česneku
  • 25 g kamenné soli
  • 3 g drceného kmínu

Bramborové knedlíky:

 
  • 2 000 g brambor (varný typ B)
  • 600 g jemné krupičky
  • 100 g vajec
  • 70 g másla (82 %)
  • 20 g kamenné soli

Kysané zelí:

 
  • 500 g kysaného zelí
  • 120 g žluté cibule
  • 100 g škvařeného sádla
  • 50 g cukru krupice
  • 1 g hořčičného semínka
  • 0,5 g celého kmínu
  • 8 g soli

Postup:

Příprava masa:

1. Bůček a maso nahrájíme na kostky. Nakrájené maso vložíme do pekáče, osolíme a okmínujeme a promícháme s na plátky nakrájenou cibulí a česnekem.

2. Maso s cibulí podlijeme černým pivem, lehce promícháme a cca 10 minut pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Poté teplotu zmírníme na 170 °C a dopékáme doměkka (cca hodinu a půl). Během pečení podle potřeby podléváme pivem.


Příprava knedlíků:

1. Brambory si uvaříme ve slupce do měkka a ještě teplé oloupeme. Po vychladnutí je nastrouháme do mísy na jemném struhadle s ostrými očky.

2. Nasypeme na ně jemnou krupičku, prsty rozmělníme hrudky brambor a lehce je promísíme s moukou tak, aby byly sypké. Pak přidáme vejce, sůl a všechny suroviny promícháme.

3. Promíchané těsto si následně navážíme na cca 400 g kusy, ze kterých vyválíme váleček (knedlík) o průměru 1,5 cm. Hladce vytvarované knedlíky vaříme na páře cca 10 minut. Po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem.

4. Na špalíčky krájíme až po mírném, nebo uplném zchlazení, aby se knedlíky nezdeformovaly. Před podáváním špalíčky napaříme na páře do prohřátí.

Poznámka: Knedlíky musíme při tvarování dobře utáhnout, protože jinak by uprostřed mohl udělat vzduchový otvor, který by měl za následek rozpadnutí nakrájeného knedlíku.


Příprava zelí:

1. Kysané zelí dle chuti lehce propláchneme a případně překrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a v kastrolu ji lehce orestujeme na sádle dosklovata.

2. K osmažené cibuli přidáme zelí, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme spolu s cukrem, solí, kmínem a hořčičným semínkem. Ochucené zelí dusíme "na skus".


Servírování:

1. Hotové výpečky servírujeme s bramborovými špalíčky a kysaným zelím. Nejprve na nahřátý talíř přeložíme napařené bramborové špalíčky, ty doplníme kysaným zelí a výpečky se štávou.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež