Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená křepelka na divoko s máslovými noky s sušeným ovocem

Pečená křepelka na divoko s máslovými noky s sušeným ovocem

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 2 hod

Ingredience:

Maso:

 
  • 3000 g křepelky
  • 15 g soli
  • 250 g anglické slaniny

Šťáva:

 
  • 1 g celého černého pepře
  • 200 g cibule
  • 50 g másla
  • 600 g domácího drůbežího vývaru
  • 40 g citronu (na šťávu)
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g sušených višní
  • 50 sušených švestek
  • 5 g soli

Máslové noky:

 
  • 1000 ml polotučného mléka
  • 100 g másla
  • 20 g soli
  • 600 g výběrové hrubé mouky
  • 200 g žloutků
  • 0,5 g mletého muškátového květu
  • 100 g másla na potření


Postup:

Příprava masa a šťávy:

1. Křepelky očistíme od zbytků peří, osolíme je i v dutině břišní, založíme křídla, tělo obalíme plátky slaniny a svážeme provázkem.

2. Vložíme je na pekáč vyložený nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme celý pepř, polovinu sušeného ovoce, mírně podlijeme vodou a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C.

3. Křepelky pečeme pod pokličkou, jakmile změknou, poklici odebereme a dopékáme je do zlatavé barvy.

4. Poté je vyjmeme z výpeku, necháme vychladnout a odstraníme provázek.

5. Výpek vyrestujeme na tuk, zmírníme teplotu, zaprášíme moukou a šťávu orestujeme do tmavě zlaté barvy. Poté ji zalijeme studeným vývarem, rozšleháme metlou a necháme provařit asi 15 minut.

6. Přecedíme přes cedník a dochutíme citronovou šťávou.

7. Na části másla orestujeme druhou polovinu sušeného ovoce, které použijeme jako vložku do šťávy.

8. Na závěr ji zjemníme zbývajícím vychlazeným máslem.

Příprava máslových noků:

1. Do kastrolu nalijeme mléko, ochutíme je solí a muškátovým květem, přidáme máslo a přivedeme k varu.

2. Do vroucího mléka rychle přisypáváme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny kastrolu.

3. Hladké těsto necháme vychladnout a poté do něj postupně vmícháme žloutky.

4. Z těsta lžícemi vytvarujeme noky, které vaříme na páře nebo ve vodě asi 5 minut.

5. Uvařené noky potřeme máslem a necháme zchladnout.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež