Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pštrosí steak se šafránovou omáčkou a houbami

Pštrosí steak se šafránovou omáčkou a houbami

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

Maso:

 
  • 2 000 g pštrosí kýty
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 100 g másla (82%)
  • 10 g mořské soli
  • drcený pepř

Omáčka:

 
  • 400 g hlívy ústřičné
  • 200 ml smetany (33%)
  • 150 ml drůbežího vývaru
  • 100 g šalotky
  • 50 g citronu na šťávu
  • 40 ml koňaku (např. Rémy Martin)
  • 15 g listové petržele
  • 0,01 g šafránu
  • výpek z masa
  • kamenná sůl

Příloha:

 
  • 500 g brambor (varný typ B)
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 50 g másla
  • citronová kůra
  • kamenná sůl
  • kerblík

Postup:

Příprava surovin:

1. Dobře odblaněný váleček z kýty přeložíme na plech a necháme chvíli "vydýchat". Poté maso naporcujeme přes vlákno na plátky o síle přibližně 1 cm.

2. Snítky šafránu namočíme do teplé vody, aby se aktivovala jeho charakteristická chuť, barva a vůně. Hlívu ústřičnou natrháme, šalotku nakrájíme na nudličky.

3. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme je vařit do trochy vývaru a másla, lehce osolíme a vaříme na skus.


Příprava steaku:

1. Pštrosí steak pokapeme olivovým olejem a vložíme do pánve. Maso opékáme nejprve zprudka a poté teplotu zmírníme.

2. Když maso opečeme i z druhé strany, přidáme máslo, sůl a přeléváním osoleného másla maso ochutíme. Opečený steak necháme v teple (cca 60 °C) několik minut odpočinout.

Poznámka: Maso od pánve netrháme, musíme počkat, než samo odskočí - předejdeme tak jeho poškození. Máme-li nepřilnavou pánev, nemusíme maso dokonce ani potírat olejem.


Příprava omáčky:

1. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nakrájenou šalotku. Poté přidáme houby a také je orestujeme. Nakonec směs zalijeme koňakem a necháme odpařit.

2. Přidáme lehký drůbeží vývar a směs svaříme. Poté přidáme namočený šafrán. Směs pozvolna zredukujeme zhruba na polovinu a při redukování zastříkneme citronem.

3. Přidáme několik lžic smetany a poté zjemníme máslem. Na závěr přidáme nakrájenou listovou petržel a můžeme servírovat.

Poznámka: Citronovou šťávu přidáme již během redukování, abychom ji převařili; jinak by se nám po přidání smetany mohla omáčka srazit.


Servírování:

1. Na talíř servírujeme nakrájené kousky steaku doplněné houbovou omáčkou a brambory. Pro dokončení aroma přidáme trochu citronové kůry a snítku kerblíku.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež