Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Bramborový knedlík s houskou

Bramborový knedlík s houskou

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

 
  • 1 700 g brambor (varný typ B)
  • 450 g jemné krupičky
  • 150 g pečiva
  • 2 vejce (100 g)
  • 70 g másla
  • 20 g soli

Postup:

1. Den předem uvaříme brambory ve slupce a ještě teplé je oloupeme.

2. Starší housky nakrájíme na kostičky o velikosti 1,5 cm, vložíme je na plech s pečicím papírem a bez tuku je opečeme do nazlátlé barvy při teplotě 175 °C.

3. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, nasypeme na ně krupičku, prsty rozmělníme hrudky a promísíme. Přidáme vejce, sůl, pečivo a směs opatrně promícháme (nemačkáme) – těsto by se mělo mírně drolit.

4. Hmotu rozdělíme na dílky o hmotnosti 70 g, které zpracujeme na pevné těsto a vytvarujeme z nich koule. Knedlíky je nutné dobře „utáhnout“, aby uprostřed nevznikl vzduchový otvor a při krájení se nerozpadaly.

5. Připravené koule vaříme v osolené vodě přibližně 20 minut a po vyjmutí je přetřeme rukou namočenou ve studené vodě, aby zůstaly hladké. Na závěr každý knedlík potřeme rozpušteným máslem.

Gastro tip: Brambory je třeba strouhat ručně – krouhací stroj by z nich vytvořil mazlavou hmotu.


Poznámka: Další recepty naleznete v knize Kulinářská inspirace, jejímž autorem je šéfkuchař MAKRO Petr Stádník. Kuchařka je v prodeji exkluzivně na pobočkách MAKRO.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež