Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Sýrové suflé

Sýrové suflé

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 50 minut

Ingredience:

 
  • 120 g nastrouhaného sýra Gouda
  • 4 polévkové lžíce smetany
  • 5 vajec
  • ¼ l mléka
  • 60 g másla
  • 30 g pšeničné mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup:

1. Nejdříve v kastrolku rozpustíme máslo a lžící přidáme mouku. Necháme směs 2-3 minuty povařit na mírném plameni.

2. Za stálého míchání pomalu přiléváme mléko. Směs musíme neustále míchat, dokud nebude úplně hladká.

3. Poté přidáme trochu jedlé mořské soli, pepř a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a necháme omáčku dalších 15 minut vařit. Občas ji zamícháme, aby se nepřipálila.

4. Poté přidáme smetanu a vymícháme hladkou směs šlehací metlou. Náš tip: šlehací metlou jezdíme po dně kastrolku, aby se k němu nic nepřichytilo.

5. Oddělíme vaječný bílek od žloutků. Žloutky zamícháme do směsi na suflé. Potom do směsi přidáme nastrouhaný sýr. Jakmile se sýr rozpustí, sundáme kastrůlek z plotny.

6. Nyní ušleháme vaječný bílek do pěny a přidáme ho do teplé sýrové směsi. Náš tip: při šlehání přidejte špetku soli, díky tomu se vaječný bílek lépe našlehá.

7. Než bude možné dát směs do trouby, musíme formu na suflé vymazat máslem. Potom do formy nalijeme sýrovou směs. Měla by dosahovat asi do dvou třetin formy.

8. Sýrové suflé dáme do hlubokého plechu na pečení naplněného vodou. Potom ho necháme asi 20 minut péct v troubě předehřáté na 200 °C. Důležité: nikdy neotvírejte dvířka trouby, když se suflé připravuje, jinak vám spadne.

9. Že je suflé hotové poznáme podle toho, že bude mít světle hnědou krustu. Podáváme ho například s listovým salátem,jako přílohu k masu či drůbeži, ale také jako dezert.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Sýry v MAKRO

Sýry