Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Chřestová polévka

chrestova-polevka

Počet porcí: 5
Obtížnost: ★☆☆☆☆
Čas přípravy: až 30 min.

Ingredience:

 
  • 650 g bílého chřestu
  • 150 g zeleného chřestu
  • 110 g šalotky
  • 60 g másla
  • 200 g brambor
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml 33% smetany
  • 1 uzený lososový filet
  • svazek kopru
  • sůl

Postup:

1. Po oloupání odkrojíme z chřestu dřevnaté konce a spolu se slupkami je použijeme k přípravě vývaru.

2. Šalotku nakrájenou na drobné kostičky orestujeme ve větším hrnci na másle (část si necháme na zjemnění hotové polévky) a vsypeme brambory.

3. Bílý chřest nakrájíme na kostičky a přidáme k bramborám. Vše orestujeme, zalijeme větší částí vývaru a vaříme doměkka.

4. Zelený chřest určený k vložení do polévky uvaříme v jiném hrnci na skus. Kousky brambor a chřestu osolíme, rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru, zjemníme zbylým máslem a smetanou, ochutíme solí a citronovou šťávou. Před podáváním polévku napěníme mixerem


Tipy:

  1. Při vaření chřestu přidejte do vody kromě soli trochu cukru, kolečko citronu a kousek másla – podtrhnete tím jeho chuť. 
  2. Vařený chřest by nikdy neměl být zcela měkký, připravujte ho vždy „na skus“.
  3. Chřest určený pro pozdější zpracování po uvaření co nejrychleji zchlaďte ve studené vodě – uchová si křupavost a barvu.
  4. Hlavičky chřestu mají nejjemnější chuť a dobře vypadají, používají se proto do salátů a také jako vložka do polévek a krémů.
  5. Slupky a odřezky nevyhazujte, výtečně se hodí k přípravě zeleninových vývarů, stejně jako voda, v níž se chřest vařil.






Postup krok za krokem:

chrestova-polevka-1

Po oloupání odkrojíme z chřestu dřevnaté konce a spolu se slupkami je použijeme k přípravě vývaru.

chrestova-polevka-2
Šalotku nakrájenou na drobné kostičky orestujeme ve větším hrnci na másle (část si necháme na zjemnění hotové polévky) a vsypeme brambory.
chrestova-polevka-3
Bílý chřest nakrájíme na kostičky a přidáme k bramborám. Vše orestujeme, zalijeme větší částí vývaru a vaříme doměkka.
chrestova-polevka-4
Zelený chřest určený k vložení do polévky uvaříme v jiném hrnci na skus. Kousky brambor a chřestu osolíme, rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru, zjemníme zbylým máslem a smetanou, ochutíme solí a citronovou šťávou. Před podáváním polévku napěníme mixerem.

Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina