Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Hověží consommé

Hovězí consommé

Počet porcí: 8-10 (3 litry)
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 5 hodin

Ingredience:

Na vývar:

 
  • 1 500 g hovězích kostí
  • 750 g hovězího na polévku
  • 6 l studené vody
  • 2 cibule, nejlépe španělské
  • 150 g celeru
  • 150 g mrkve
  • 1 svazek petrželových stonků
  • 1 hlavičky česneku
  • 1 pórek
  • 2 houby
  • 2 bobkové listy
  • 6 ks hřebíčků
  • 1 polévková lžíce pepře
  • 1 lžička soli
  • špetka cukru

Na pročišťující směs:

 
  • 1000 g libového hovězího
  • 150 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 1 pórek
  • 4 vaječné bílky
  • sůl a pepř

Postup:

1. Hovězí kosti nejprve 20 minut pečeme v troubě předehřáté na 180 °C.

2. Rozpůlené cibule položíme na pánev řeznou plochou dolů a dobře je opečeme.

3. Kosti a hovězí maso na polévku vložíme do poloviny studené vody spolu s česnekem a cibulí.

4. Vodu osolíme, přidáme špetku cukru a přivedeme k varu. Necháme dvě hodiny vařit na mírném ohni a průběžně sbíráme pěnu.

5. Zeleninu a houby nakrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vložíme je do vývaru. Dolijeme studenou vodou a přidáme koření.

6. Mírně povaříme bez pokličky při střední teplotě asi 4–8 hodin a z povrchu průběžně sbíráme kalnou hmotu.

7. Vyndáme maso, vývar přecedíme, necháme ho vychladnout a pak sebereme přebytečný tuk.

8. Maso a zeleninu určené k pročištění vývaru umeleme.

9. Lehce ušleháme bílky, abychom zvýšili jejich objem, a dobře je vmícháme do umletého masa a zeleniny.

10. Pročišťující směs přidáme do studeného vývaru a promícháme. Směs pomalu přivedeme k varu.

11. Vaříme 90–120 minut, než všechny nečistoty vyplavou na povrch. Čas od času opatrně seškrabujeme dno hrnce a sbíráme nečistoty, abychom zabránili připalování.

12. Hotové consommé necháme vychladnout a pak je přecedíme přes jemné plátno.


Postup krok za krokem:

Hovězí consommé - krok 1

Hovězí kosti nejprve 20 minut pečeme v troubě předehřáté na 180 °C.

Hovězí consommé - krok 2

Rozpůlené cibule položíme na pánev řeznou plochou dolů a dobře je opečeme.

Hovězí consommé - krok 3

Kosti a hovězí maso na polévku vložíme do poloviny studené vody spolu s česnekem a cibulí. Osolíme, přidáme špetku cukru a přivedeme k varu.

Hovězí consommé - krok 4

Necháme dvě hodiny vařit na mírném ohni a průběžně sbíráme pěnu. Zeleninu a houby nakrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vložíme je do vývaru.

Hovězí consommé - krok 5

Dolijeme studenou vodou a přidáme koření.

Hovězí consommé - krok 6

Mírně povaříme bez pokličky při střední teplotě asi 4–8 hodin a z povrchu průběžně sbíráme kalnou hmotu. Poté vyndáme maso a vývar přecedíme.

Hovězí consommé - krok 7

Necháme ho vychladnout a pak sebereme přebytečný tuk. Maso a zeleninu určené k pročištění vývaru umeleme.

Hovězí consommé - krok 8

Lehce ušleháme bílky, abychom zvýšili jejich objem, a vmícháme je do umletého masa a zeleniny.

Hovězí consommé - krok 9

Do studeného vývaru přidáme pročišťující směs a promícháme.

Hovězí consommé - krok 10

Směs pomalu přivedeme k varu a vaříme 90–120 minut, než všechny nečistoty vyplavou na povrch.

Hovězí consommé - krok 11

Čas od času opatrně seškrabujeme dno hrnce a sbíráme nečistoty, abychom zabránili připalování.

Hovězí consommé - krok 12

Hotové consommé necháme vychladnout a pak je přecedíme přes jemné plátno.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež