Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Polévka Tom Kha s krevetami

Polévka Tom Kha s krevetami

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 3 hodiny 40 minut

Ingredience:

Kuřecí vývar:

 
  • 1000 g kuřecích kostí
  • 3000 g vody

Polévka Tom Yum:

 
  • 7 stonků citronové trávy (95 g)
  • 100 g čerstvého zázvoru
  • 12 g limetových listů
  • 6 g chilli papriček
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 400 g chery rajčat
  • 220 g mražených krevet syrových loupaných
  • 90 g třtinového cukru hnědého
  • 150 g rybí omáčky
  • 50 g limetky (šťáva)
  • 10 g HS koriandru (čerstvého)
  • 50 g chilli pasty (červené chilli)
  • 200 g kokosového mléka
  • 5 g slunečnicového oleje
  • 5 g soli kamenné
  • 25 g česneku (čerstvého)


Orientační cena za porci:
26,20 Kč

Postup:

Příprava vývaru:

1. Opláchnuté kuřecí kosti vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.

2. Vývar vaříme na mírném plameni 2–3 hodiny. Pěnu, která se vytvoří na povrchu, odstraníme pomocí naběračky.

3. Hotový vývar scedíme.

Příprava polévky:

1. Ve větším hrnci rozpálíme slunečnicový olej, vložíme chilli pastu, nasekané a jadérek zbavené chilli, prolisovaný česnek, na kolečka nakrájený zázvor a cukr. Ještě přidáme rybí omáčku.

2. Vše prudce a krátce orestujeme a zalijeme hotovým vývarem.

3. Přidáme napůl nakrájené stonky citronové trávy, limetové listy a vše za občasného míchání pomalu přivedeme k varu.

4. Následně přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou. Polévku necháme vařit na mírném plameni 20–30 minut.

5. Poté vyjmeme větší kusy citronové trávy, zázvor a limetové listy. Na závěr přidáme nasekané stonky koriandru, cherry rajčata, krevety a necháme vařit dalších 5 minut.

6. Poté polévku dochutíme kokosovým mlékem, čerstvým chilli, limetovou šťávou a popřípadně solí. Nakonec servírujeme a ozdobíme nasekanými lístky koriandru.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ryby

Ryby a mořské plody