Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Polévka z lišek

Polévka z lišek

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★☆☆☆☆
Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

Polévka:

 
  • 110 g šalotka
  • 100 g máslo 82 %
  • 500 g Horeca Select Brambory, varný typ B
  • 15 g kuřecí vývar, vlastní výroba
  • 400 g lišky čerstvé
  • 400 g máslo 82 %
  • 400 g olej olivový
  • 10 g Horeca Select Petržel listová, čerstvá
  • 150 g smetana ke šlehání 33 %
  • 150 g máslo přepuštěné
  • 120 g pórek
  • 30 g česnek
  • 8 g sůl kamenná

Orientační cena za porci: 32,56 Kč 

Postup:

Příprava hub:

1. Lišky důkladně očistíme od zbytků zeminy.

2. Malé lišky si dáme stranou a použijeme později jako vložku do polévky.

3. Ty větší orestujeme zprudka v hrnci na přepuštěném másle dozlatova a poté vyndáme z hrnce.


Příprava polévky:

1. Oloupanou šalotku zbavenou kořínků nakrájíme na plátky, totéž uděláme s brambory.

2. Vše osolíme a orestujeme na másle s olivovým olejem v hrnci po liškách.

3. Přidáme na plátky krájený pórek, česnek a znovu orestujeme.

4. Vše zalijeme kuřecím vývarem.

5. Do hrnce přidáme orestované lišky a pozvolna vaříme vše doměkka za občasného promíchání.

6. 2/3 rozmixujeme v hladkou hustou polévku.

7. Konzistenci upravíme dle potřeby pomocí zbylé 1/3 scezeného základu, popřípadě dosolíme.

8. Konzistenci upravíme dle potřeby pomocí zbylé 1/3 scezeného základu, popřípadě dosolíme.


Servírování:

1. Polévku ohřejeme, zjemníme vyšlehanou smetanou a nalijeme ji do teplého talíře, navrch doplníme nočky z vyšlehané smetany, snítkou petrželky a na másle čerstvě orestovanými liškami.


Náš tip:

1. Pro správné uvolnění chutí je při přípravě základu důležité připravovat jej pozvolna a na dostatečném množství tuku.

2. Budete-li používat mražené lišky, navyšte množství lišek o 1/3 až 1/2. Záleží na kvalitě hub.

3. Vývar volím raději kuřecí, v tomto případě zesílený o černý pepř a trošku kmínu. Je-li verze polévky určena pro vegetariány, použijeme tzv. zeleninový vývar „nage s houbami“.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina