Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Polévka z pečené řepy

Polévka z pečené řepy

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 45 minut

Ingredience:

 
  • 1 000 g čerstvé červené řepy
  • 800 ml zeleninového vývaru vlastní výroby
  • 250 g brambor (varný typ C)
  • 230 g šalotky
  • 200 g másla (82%)
  • 150 ml olivového oleje extra virgin
  • 120 g pórku
  • 50 g třtinového cukru
  • 22 g jednostroužkového česneku
  • 20 g čerstvého tymiánu
  • 10 g soli kamenné
  • 5 g čerstvé chilli papričky
  • horčičná semínka, bobkový list

K podávání:

 
  • 300 g zakysané smetany
  • 30 g olivového oleje extra virgin
  • 150 g slunečnicového chleba
  • 150 g čerstvé repy
  • 150 g bílé čekanky
  • 150 g sýru Lučina
  • celý černý pepř

Postup:

1. Oloupanou řepu, šalotku, chilli papričku, brambory, česnek a pórek nakrájíme na plátky a promícháme s kořením a olivovým olejem.

2. Přikryté alobalem vše upečeme v troubě na 180 °C zcela doměkka.

3. Zeleninovou směs přemístíme do mixéru a rozmixujeme dohladka.

4. Poté ji vložíme do kastrůlku a vmícháním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenci.

5. Polévku ochutíme cukrem a solí a krátce povaříme.


Podávání:

Kantýna: Polévku ohřejeme a vymixujeme spolu s vychlazenými kostičkami másla, které ji zjemní. Na závěr polévku doplníme zakysanou smetanou a kapkami olivového oleje.

Orientační cena za porci: cca 14,40 Kč

Restaurace: Zopakujeme předchozí postup a na okraj talíře naaranžujeme opečený žetonek ze slunečnicového chleba s lučinou, plátek čerstvé řepy marinovaný v olivovém oleji, žlutou čekanku a shisso bylinku. Vše lze doplnit čerstvě mletým pepřem.

Orientační cena za porci: cca 19,30 Kč


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina