Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Polévka z pečené řepy s foie gras

Polévka z pečené řepy s foie gras

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

Polévka:

 
  • 1 000 g čerstvé červené řepy
  • 500 ml zeleninového vývaru vlastní výroby
  • 150 ml olivového oleje extra virgin
  • 230 g šalotky
  • 120 g pórku
  • 22 g jednostroužkového česneku
  • 10 g mořské soli
  • 20 g proespumy
  • 5 g čerstvé chilli papričky

Foie gras:

 
  • 250 g kachních foie gras
  • 100 ml červeného portského vína
  • 50 g švestkových povidel
  • 50 g briošky
  • mořská sůl
  • celý černý pepř

Orientační cena za porci: cca 26,50 Kč

Postup:

Příprava polévky:

1. Oloupanou řepu, šalotku, chilli papričku, česnek a pórek nakrájíme na plátky a promícháme s kořením a olivovým olejem.

2. Přikryté alobalem upečeme v troubě na 180 °C doměkka.

3. Zeleninovou směs přemístíme do mixéru a rozmixujeme dohladka.

4. Poté ji vložíme do kastrůlku a vmícháním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenci.

5. Polévku ochutíme cukrem a solí a krátce povaříme.


Příprava foie gras:

1. Játra vcelku namočíme do vody o teplotě cca 30 °C. Jakmile změknou do téměř kašovité konzistence, vyjmeme je a položíme hladkou částí na pracovní stůl.

2. Obě části jater opatrně na povrchu seřízneme. Uchopíme viditelné silné žilky spojující části jater a postupně je vytáhneme. Postupujeme systematicky od nejsilnějších po nejtenčí. Játra tím malinko narušíme, ale po zatuhnutí se zase spojí.

3. Po vyčištění játra nasolíme, přiklopíme odříznutou částí (taktéž vyčištěnou) a vložíme do chladničky k zatuhnutí.

4. Po vychlazení játra pokrájíme na kostky a naložíme do portského vína asi na 12 hodin. Poté je osušíme, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vytvarujeme do roličky o průměru 4 cm a pomocí potravinové fólie zatáhneme.

5. Plát briošky seřízneme do obdélníku a opečeme pod salamandrem nebo na pánvi z jedné strany dozlatova.

6. Vychladlou briošku potřeme rozmíchanými povidly, pomocí potravinové fólie do ní zabalíme játra a necháme v lednici zatáhnout.


Podávání:

1. Polévku ohřejeme a vymixujeme spolu s vychlazenými kostičkami másla a proespumou. Z jater odkrájíme asi 2 cm vysoké špalíčky.

2. Vymixovanou, napěněnou polévku servírujeme ve speciálním talíři. Do středu polévky vložíme játrové špalíčky a podáváme.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina