Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Polévka ze sladkovodních ryb

Polévka ze sladkovodních ryb

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 2 hod 30 min

Ingredience:

Hovězí vývar z masa a kostí:

 
  • 2000 g kapří hlavy
  • 100 g mrkev
  • 100 g celer bulva
  • 80 g petržel kořenová
  • 100 g Horeca Select cibule žlutá
  • 1 g Horeca Select bobkový list
  • 1 g Horeca Select nové koření
  • 1 g Horeca Select pepř černý, celý
  • 150 g olej slunečnicový

Polévka:

 
  • 15 g sůl kamenná
  • 100 g mrkev
  • 100 g celer bulva
  • 80 g petržel kořenová
  • 400 g rajčata datlová
  • 150 g olej slunečnicový
  • 200 g paprika žlutá, čerstvá
  • 80 g pstruh filetovaný
  • 80 g amur kuchaný
  • 80 g máslo 82 %
  • 10 g Horeca Select petrželová nať čerstvá


Cena za jednu porci:
19,99 Kč

Postup:

Příprava vývaru (cca 2 hodiny):

1. Kapří hlavy očistíme, vyjmeme žábry a oči.

2. Na části tuku orestujeme očištěnou, na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme ji studenou vodou, osolíme, přidáme kapří hlavy a pozvolna vaříme.

3. Pomocí naběračky sebereme z povrchu sražené bílkoviny, přidáme koření a snížíme příkon tepla.

4. Vývar táhneme 1 hodinu. Poté vývar vypneme a necháme částečně zchladnout.

5. Chuť vývaru zesílí a kaly se usadí na dno hrnce.

6. Vývar následně pomocí naběračky přecedíme přes jemný cedník.

Příprava polévky (cca 15 minut):

1. Zbylou část kořenové zeleniny nakrájíme na kostičky cca 7 mm velké, přidáme 2/3 oloupaných rajčat a krátce orestujeme.

2. Zalijeme rybím vývarem, ochutíme solí, popřípadě cukrem, a redukujeme.

Příprava paprik a rajčat (cca 30 minut):

1. Celé papriky potřeme důkladně olejem.

2. Vložíme je na pečicí plech a pečeme je v troubě při 200 °C cca 15 minut do hnědé barvy. Slupka paprik tím tzv. zpuchří.

3. Po upečení je přikryjeme pokličkou a necháme je zapařit na cca 10 minut.

4. Poté papriky oloupeme a dužninu nakrájíme na proužky.

5. Rajčata lehce nakrojíme na špičce do kříže.

6. Na 10 vteřin je ponoříme do dostatečného množství vroucí vody.

7. Následně je vyjmeme podběrákem a ihned je zchladíme ve studené vodě.

8. Nakrojené špičky se mírně odchlípnou od dužniny a tím se dobře loupají.

9. Oloupaná rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a vykrojíme jadřince.

Příprava ryb (cca 15 minut):

1. Filátka ryb očištíme, zbavíme kostí a nakrájíme na kousky.

2. Následně je v pánvi opékáme na másle kůží dolů do 2/3 propečenosti masa a lehce je osolíme.

3. Při servírování kousky ryb vkládáme přímo do polévky.



Tipy kuchaře:

1. Není vhodné rybí vývar táhnout dlouho, neboť může zhořknout. Příprava polévky je jednoduchá, musíme však důsledně respektovat zásady přípravy vývaru.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina