Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Tomatové gaspacho

Tomatové Gaspacho

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★☆☆☆☆
Čas přípravy: 20 minut

Ingredience:

 
  • 1500 g rajčata datlová, čerstvá
  • 17 g česnek český
  • 600 g paprika červená, čerstvá
  • 12 g paprička Jalapeňo
  • 1000 g okurka salátová
  • 140 g cibule červená
  • 80 g limetka (na šťávu)
  • 25 g ocet balsamicový, světlý
  • 50 g džus rajčatový
  • 10 g worchesterová omáčka
  • 1 g kmín římský, mletý
  • 4 g Horeca Select pepř černý
  • 10 g sůl mořská
  • 50 g olivový olej extra panenský

Vložka do polévky:

 
  • 30 g Horeca Select bazalka čerstvá
  • 100 g Horeca Select olivy černé
  • 50 g olivový olej extra panenský
  • 300 g chléb slunečnicový

Cena za jednu porci: 15,61 Kč

Postup:

Příprava polévky (cca 15 minut):

1. Okurku oloupeme, vyjmeme zrníčka a nakrájíme na hrubé kostky. Rajčata omyjeme, slupku nakrojíme na povrchu do malého kříže, vložíme do vroucí vody asi na 10 vteřin, poté ihned přeložíme do studené vody s ledem a následně oloupeme a vyjadřincujeme. Z jadřinců přes cedník vymačkáme co nejvíce šťávy. Tu použijeme později. Červenou cibuli oloupeme a bez kořínků ji nakrájíme najemno. Červenou papriku spolu s Jalapeño paprikou vyjadřincujeme. Do mixéru vložíme oloupaná rajčata, cibuli, česnek, okurky, papriky, limetkovou šťávu a dochutíme solí, worchesterovou omáčkou, čerstvě mletým pepřem, římským kmínem, balzamicovým octem, olivovým olejem a rajčatovou šťávou. Vše vymixujeme na hrubé pyré. Poté polovinu objemu odebereme a vymixujeme dohladka. Obě poloviny následně smícháme a polévku necháme v chladničce, nejlépe přes noc, odležet, aby se chutě náležitě spojily. Černé olivy nakrájíme na malé kostičky. Listy bazalky otrháme a překrájíme těsně před servírováním. Přidáváme je navrch polévky jako vložku.

Příprava chlebového chipsu (cca 15 minut):

1. Slunečnicový chléb nakrájíme na tenké plátky a opečeme v troubě na 180 °C do nazlátlé barvy.

Servírování:

1. Do skleněného šálku nalijeme polévku, do jeho středu vložíme nudličky bazalky s kostičkami černých oliv. Povrch polévky pokapeme olivovým olejem. Polévku doplníme chipsem z chleba.

Tipy kuchaře:

Je mnoho podob Gaspacho polévky, všechny jsou velmi osvěžující. Nejlépe chutná během horkých letních dnů. Polévku bychom měli servírovat ne příliš studenou, aby se plně rozvinula její chuť.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina