Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Zeleninový vývar s vaječnou sedlinou

Zeleninový vývar s vaječnou sedlinou

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

Vývar:

 
  • 600 g mrkve
  • 600 g celeru
  • 600 g kořenové petržele
  • 600 g žluté cibule
  • 450 g pórku
  • 75 g másla (82 %)
  • 75 g ztuženého tuku
  • 36 g kamenné soli
  • 1 g celého černého pepře
  • 0,5 g nového koření
  • 0,5 g bobkového listu

Vaječná sedlina:

 
  • 280 g vajec
  • 150 ml smetany (33 %)
  • 50 g čerstvé listové petržele
  • 10 g másla (82 %)
  • 10 g kamenné soli
  • 0,5 g mletého muškátového květu

Vložka do polévky:

 
  • 200 g pórku
  • 200 g mrkve
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 180 g květáku

Postup:

Příprava vývaru:

1. Očištěnou, omytou zeleninu nakrájíme na hrubší kusy a orestujeme ji na másle a tuku lehce do barvy. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou. Přidáme celé koření a vaříme pozvolna asi 1 hodinu.

2. Pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme pomocí naběračky. Poté vývar vypneme a necháme usadit možné kaly na dno a částečně necháme zchladnout.

3. Poté vývar přecedíme přes jemný cedník pomocí naběračky nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval a vývar se nezakalil. Vývar následně vychladíme a sebereme přebytečný tuk. Vývar je tímto připraven k použití.


Příprava vaječné sedliny:

1. Vejce pečlivě rozmícháme se smetanou a přecedíme. Přidáme omytou a najemno nasekanou listovou petržel, muškátový květ, sůl a směs nalijeme do předem máslem vymaštěné ploché nádoby do výšky 1 cm.

2. Nádobu přikryjeme alobalem nebo potravinovou fólií. Vaříme ji pak v páře na 80 °C do zatuhnutí asi 40 minut.

3. Nemáme-li parní troubu, tak nádobu se sedlinou přikryjeme fólií, vložíme ji nádoby s vodou a pečeme na 80 °C 40 minut do zatuhnutí.

4. Když je sedlina zatuhlá (bude stále měkká jako želatina), tak ji odklopíme a necháme vychladnout. Nožem ji pak nakrájíme na menší části, které jsme schopni podebrat a přendat na prkénko k nakrájení.

5. Krájíme ji na 1 x 1 cm a uchováváme ji v chladničce, vždy přikrytou, aby neoschla.


Postup:

1. Očištěnou omytou zeleninu nakrájíme na menší kusy a jednu po druhé ji povaříme ve vývaru na skus od nejtvrdší po nejměkčí.

2. Připravenou zeleninu přendáme do nahřátého talíře spolu s vývarem a navrch polévku doplníme nakrájenou vaječnou sedlinou.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina