Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Paštika z vepřového masa s játry a brusinkami

Paštika z vepřového masa s játry a brusinkami

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 140 minut (+1 den)

Ingredience:

Maso:

 
  • 500 g vepřových jater
  • 400 g vepřové plece
  • 250 g žluté cibule
  • 100 g škvařeného sádla
  • 15 g kamenné soli

Dochucení paštiky:

 
  • 350 g anglické slaniny
  • 100 ml smetany (30 %)
  • 75 ml suchého červeného vína
  • 50 g vajec

Paštikové koření:

 
  • 10 g sladké mleté papriky
  • 3 g mletého černého pepře
  • 3 g čerstvého tymiánu
  • 3 g mletého zázvoru
  • 1 g mletého muškátového květu

Brusinky:

 
  • 300 g čerstvých brusinek
  • 150 g světlého třtinového cukru
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 0,5 g kamenné soli

Postup:

Příprava paštiky:

1. Vepřové maso upečeme, necháme vychladnout a semeleme v mlýnku na jemnou fáš.

2. Třetinu slaniny nakrájíme na tenké plátky, třetinu na malé kostičky, zbývající část semeleme s masem. Cibuli orestujeme doměkka a semeleme ji společně s vepřovými játry.

3. Vzniklou směs smícháme se smetanou, žloutky, červeným vínem a kořením do jemné lepivé pasty, která protéká mezi prsty. Nakonec do ní vmícháme kostičky slaniny.

Poznámka: Paštikové koření si můžete připravit podle chuti. V našem receptu používáme směs pepře, zázvoru, tymiánu a muškátového květu. Použít ale můžete například i majoránku či nové koření.


Plnění paštikové formy:

1. Formu vypláchneme vodou a pečlivě vyložíme fólií. Poté ji vyložíme plátky slaniny, které necháme přesahovat i přes okraj formy, abychom mohli celý obsah následně zabalit.

2. Formu naplníme směsí, údery o stůl z hmoty tzv. "vyboucháme" vzduch (paštika nebude mít vzduchové bubliny na řezu). Plátky slaniny překryjeme směs a formu uzavřeme alobalem.

3. Paštiku pečeme v troubě na 80 °C asi 45 minut. Na porce ji krájíme dobře vychlazenou, nejlépe až druhý den.


Příprava brusinek:

1. Z cukru si v hrnci na sporáku připravíme lehce nazlátlý karamel, zalijeme ho červeným vínem a zredukujeme ho do sirupové konzistence.

2. Přidáme brusinky, směs krátce povaříme a necháme vychladnout.


Servírování:

1. Hotovou paštiku krájíme na porce a na talíři ji doplňujeme brusinkami.



Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež

Maso a drůbež