Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená červená řepa s Lučinou a křenem

Pečená červená řepa s lučinou a křenem

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

Pečená řepa:

 
  • 1 000 g mladé červené řepy
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 20 g kamenné soli
  • 0,2 g celého černého pepře

Náplň:

 
  • 250 g Lučiny
  • 50 g čerstvého křenu
  • 10 g čerstvé řeřichy
  • 1 g kamenné soli

Marinovaná řepa:

 
  • 600 g mladé červené řepy
  • 20 ml extra panenského olivového oleje
  • 40 g jader makadamových ořechů
  • 0,5 g kamenné soli
  • 0,1 g celého černého pepře

Pomerančový sirup:

 
  • 500 g španělských pomerančů
  • 150 g třtinového cukru

Fenykl:

 
  • 150 g čerstvého fenyklu
  • 40 ml extra panenského olivového oleje
  • 0,5 g kamenné soli

Omáčka:

 
  • 400 g odkrojků z čerstvé řepy (na šťávu)
  • 50 g pomerančového sirupu (viz recept)
  • 0,2 g kamenné soli

Ingredience:

 
  • 50 g řeřicha shiso mixu
  • 10 g jedlých květů

Postup:

Příprava řepy:

1. Omytou a osušenou červenou řepu položíme na připravený alobal, přidáme olivový olej a osolíme mořskou solí. Vše promícháme, přidáme snítky čerstvého tymiánu a kousek másla.

2. Směs důkladně zabalíme do alobalu a pevně uzavřeme. Zabalenou řepu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 1 hodinu.

3. Měkkou řepu oloupeme malým nožem. Část řepy nakrájíme na pravidelné kostky o velikosti 1 cm, které pokapeme olivovým olejem.


Příprava náplně:

1. Oloupaný křen omyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a poté vymixujeme na pyré.

2. Sýr Lučinu rozmícháme dohladka. Přidáme rozmixovaný křen, ochutíme solí a promícháme.


Příprava marinované řepy:

1. Oloupanou a omytou čerstvou řepu nakrájíme na nářezovém stroji (nebo nakrouháme na struhadle či mandolíně) na plátky cca 1 mm silné.

2. Plátky rozložíme po ploše gastronádoby, pokapeme je olivovým olejem, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a necháme odležet asi 2 hodiny. Poté je stáčíme do tenkých roliček.


Příprava fenyklu a ořechů:

1. Očištěný fenykl nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm, přeložíme do mističky, ochutíme solí a olivovým olejem a necháme asi 30 minut marinovat. Vlivem soli a oleje fenykl změkne.

2. Makadamové ořechy rozložíme na pekáč s pečicím papírem, vložíme do konvektomatu nebo trouby a 7 minut pečeme na 170 °C. Ořechy se rozvoní a zezlátnou. Při servírování je rozdrtíme na hrubší kusy (poloviny, čtvrtky).


Příprava omáčky:

1. Vymačkanou šťávu z pomeranče svaříme společně s cukrem do sirupovité konzistence.

2. Odkrojky z řepy rozmixujeme a prolisujeme. Šťávu ochutíme pomerančovým sirupem a solí.


Dohotovení výrobku:

1. Pečenou řepu nakrájíme na 10 plátků o výšce 10 mm, kulatým vykrajovátkem vykrojíme střed, přeložíme ho na gastronádobu a vzniklý otvor naplníme ochucenou lučinou.

2. Zbývající řepu nakrájíme ostrým nožem nebo na nářezovém stroji na tenké plátky (cca 1 mm), pokapeme je olivovým olejem, přehneme na polovinu a vytvarujeme do růžičky, kterou přeložíme na okraj naplněného plátku řepy.

3. Odkrojky rozmixujeme na pyré, které ochutíme solí, mletým pepřem a olivovým olejem.


Servírování:

1. Na studený klubový talíř asi 2 cm od okraje přeložíme plátek plněné řepy s růžičkou. K pravé straně řepy přeložíme 2 plátky marinovaného fenyklu, ke středu talíře roličku marinované čerstvé řepy. K jejímu konci narovnáme kostičky pečené řepy.

2. Ochucenou omáčku aranžujeme na talíř do kruhu. Pokrm doplníme pyré z řepy, kousky makadamových ořechů, ochucenou lučinou, lístky jedlých květů a shisso bylinkou.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina