Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Šneci po burgundsku

Šneci po burgundsku

Počet porcí: 8
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 40 hodin

Ingredience:

 
  • 8 tuctů hlemýžďů
  • 750 ml bílého burgundského vína
  • 500 ml vinného octa
  • 500 g hrubozrnné soli
  • 200 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g cibule
  • svazek bylin (tymián, bobkový list, petržel)
  • 5 stroužků česneku

Bylinkové máslo:

 
  • 800 g másla
  • 150 g šalotky
  • 100 g listové petrželky
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g strouhanky
  • sůl, pepř

Postup:

Příprava bylinkového másla:

1. Změklé máslo smícháme s nadrobno nasekanou šalotkou, petrželkou a česnekem. Poté přidáme sůl, pepř a strouhanku a směs uložíme do chladničky.

2. Bylinkové máslo vyjmeme s dostatečným předstihem, aby stačilo změknout.


Příprava hlemýžďů:

1. Živé hlemýždě necháme 24 hodin hladovět, poté je důkladně opláchneme vodou a odstraníme bílou zátku. Poté je naložíme na 10 hodin do směsi soli a octa, následně je očistíme a vaříme ve vroucí vodě 30 minut.

2. Hlemýždě vyjmeme z ulit, odstraníme černé vnitřnosti a znovu je omyjeme. Poté je zhruba 3 hodiny vaříme společně s vínem, cibulí, mrkví, celerem, bylinkami, česnekem, solí a pepřem.

3. Ulity omyjeme, očistíme všechny nečistoty a povaříme 30 minut ve vodě.

4. Vychladlé ulity vytřeme změklým bylinkovým máslem, dovnitř vložíme vařené hlemýždě a pomocí malé lžičky ulity máslem uzavřeme.

5. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C přibližně 25 minut – máslo se v průběhu přípravy nesmí škvařit.


Gatro tip: O poznání jednodušší variantu představuje nákup předvařených hlemýžďů, které stačí společně s bylinkovým máslem vložit do prázdných ulit (koupených nebo nasbíraných a pečlivě očištěných) a následně zapéct v troubě.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Víno

Víno