Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Vejce benedikt

Vejce benedikt

Počet porcí: 1
Obtížnost: ★☆☆☆☆
Čas přípravy: 15 minut

Ingredience:

 
  • jedno vejce
  • plátek šunky nebo kanadské slaniny
  • půlka anglického muffinu
  • ocet
  • holandská omáčka

Postup:

1. Nejprve si připravíme ztracené vejce. Do vody ve velkém hrnci přidáme trochu octa (asi čajovou lžičku na litr vody), který pomáhá při srážení bílku. Vodu nesolíme, protože sůl procesu srážení brání.

2. Vodu ohřejeme na 70–80 °C a vaříme na slabém plameni, aby se teplota nezvyšovala. Rychlým zakroužením lžící vytvoříme ve vodě vír, jen tak se vaječný bílek obalí kolem žloutku.

3. Do středu víru necháme opatrně sklouznout vejce rozklepnuté do šálku či sběračky. Za 3–5 minut je vejce hotové, záleží na tom, jak pevný žloutek chceme mít.

4. Vejce opatrně vyjmeme z vody děrovanou naběračkou nebo sítkem a necháme je okapat.

5. Ztracené vejce doplníme opečeným plátkem šunky nebo kanadské slaniny a naaranžujeme na opečenou půlku anglického muffinu. Vejce nakonec polijeme trochou holandské omáčky.


Náš tip: Vzhled ztraceného vejce můžeme vylepšit odříznutím nerovnoměrných okrajů bílku nožem. Připravujeme-li více vajec, vaříme je postupně – uvařené vyjmeme a další vhodíme do víru.


Postup krok za krokem:

Vejce benedikt - krok 1

Do vody ve velkém hrnci přidáme trochu octa (asi čajovou lžičku na litr vody), který pomáhá při srážení bílku. Vodu nesolíme, protože sůl procesu srážení brání.

Vejce benedikt - krok 2

Vodu ohřejeme na 70–80 °C a vaříme na slabém plameni, aby se teplota nezvyšovala. Rychlým zakroužením lžící vytvoříme ve vodě vír, jen tak se vaječný bílek obalí kolem žloutku.

Vejce benedikt - krok 3

Do středu víru necháme opatrně sklouznout vejce rozklepnuté do šálku či sběračky. Za 3–5 minut je vejce hotové, záleží na tom, jak pevný žloutek chceme mít.

Vejce benedikt - krok 4

Vejce opatrně vyjmeme z vody děrovanou naběračkou nebo sítkem a necháme je okapat. Okamžitě podáváme, protože ztracená vejce rychle chladnou.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Pečivo a další sortiment

Ostatní sortiment