Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt na toastu

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 90 minut

Ingredience:

 
  • 2 žemle na hamburgery
  • 4 plátky šunky
  • 100 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 50 ml vinného octa
  • 2 čerstvé žloutky
  • 2 ztracená vejce
  • šťáva z čerstvého citrónu
  • celý pepř, nové koření a bobkový list
  • lžička cukru
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvý estragon

Anglické muffiny:

 
  • hladká či polohrubá mouka
  • změklé máslo nebo sádlo
  • voda či mléko
  • droždí, sůl

Postup:

Jako základ vejce Benedikt můžeme použít žemle na hamburgery, ale nejlepší jsou anglické muffiny. Dále budeme potřebovat holandskou omáčku a ztracené (nebo také zastřené) vejce.

1. Základem holandské omáčky je rozpuštěné, či ještě lépe přepuštěné máslo. K rozpuštěnému máslu přidáme vývar, víno, žloutky a špetku soli. Směs vyšleháme nad parou do pěny.


Náš tip: Jakmile pěna začne houstnout, znamená to, že se příliš zvyšuje teplota. Proto je třeba misku čas od času zvednout a nechat páru ujít.


2. Do vyšlehané pěny přidáme lžíci másla, trochu citronové šťávy a lehce promícháme. Přiklopíme pokličkou a necháme např. v horké lázni až do podávání.

3. Z mouky, vody, sádla a droždí vypracujeme těsto. Z těsta vykrájíme kolečka a opečeme je nasucho v lívanečníku. Při pozvolném pečení muffiny dovykynou.

4. Vodu s octem a solí přivedeme pod bod varu. Do vody vložíme naběračku a do ní vlijeme rozklepnuté vejce. Vaříme cca 3 minuty.

5. Současně se ztraceným vejcem si můžeme na pánvi osmažit šunku.

6. Opečený muffin rozkrojíme, a na jeho polovinu položíme opečenou šunku a osušené zastřené vejce. Vejce a šunku přelijeme holandskou omáčkou, ozdobíme snítkou čerstvého kerblíku a podáváme.


Náš tip: Omáčku můžeme zapéct pod grilem nebo lehce oflambujeme flambovací pistolí, čímž získá zlatavou barvu a nebude dále stékat.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Víno

Víno