Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Želé z rajčat a chilli s bílou rajčatovou pěnou

Želé z rajčat a chilli

Počet porcí: 6
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 50 minut

Ingredience:

Na želé:

 
  • 500 g rajčat
  • 250 ml rajčatového džusu
  • 8 plátků želatiny
  • 10 lžic medu
  • 5 lžic bílého balsamikového octa
  • 3 šalotky
  • ½ chilli papričky
  • 2 lžíce ginu
  • sůl, pepř

Na pěnu:

 
  • 750 g zralých rajčat
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 8 plátků želatiny
  • 2 šalotky
  • 5 snítek tymiánu
  • ½ stroužku česneku
  • ½ svazku bazalky
  • sůl, pepř

Postup:

Rajčatové želé:

1. Rajčata nakrájená na větší kostičky povaříme 15 minut s nakrájenými šalotkami, chilli papričkou, medem, octem, kořením a rajčatovým džusem.

2. Vařená rajčata s dalšími přísadami rozmixujeme a procedíme přes síto.

3. Želatinu namočíme ve studené vodě. Poté ji při mírné teplotě prohřejeme s ginem a smícháme s rozmixovanou rajčatovou směsí.

4. Směs nalijeme do formy na terinu a necháme přes noc vychladit.


Rajčatová pěna:

1. Najemno rozmixujeme rajčata, šalotky i česnek spolu s kořením a bylinkami a necháme je přes noc vykapat přes plátno do nádoby. Vykapanou hmotu necháme v chladničce na ozdobení.

2. Želatinu namočíme do studené vody, odebereme trochu vykapané šťávy a při nízké teplotě rozmícháme spolu s želatinou. Směs pak vlijeme do nádoby se šťávou a promícháme.

3. Smetanu ušleháme dotuha a opatrně vmícháme šťávu se želatinou.

4. Směs nalijeme do formy na terinu a dáme přes noc vychladit.


Dokončení předkrmu:

1. Nejprve si připravíme tomatové chipsy: rajče nakrájíme na plátky a osmažíme je.

2. Plátky pěny naaranžujeme na kostky želé, ozdobíme tenkým plátkem smaženého rajčete, lžičkou vykapané směsi, lístkem bazalky a několika lístky tymiánu.


Postup krok za krokem:

želé - postup-1

Najemno rozmixujeme rajčata, šalotky i česnek spolu s kořením a bylinkami a necháme je přes noc vykapat přes plátno do nádoby. Překapanou hmotu necháme v chladničce na ozdobení.

želé - postup-2

Želatinu namočíme do studené vody, odebereme trochu vykapané šťávy a při nízké teplotě rozmícháme spolu s želatinou. Směs pak vlijeme do nádoby se šťávou a promícháme. Smetanu ušleháme dotuha a opatrně vmícháme šťávu se želatinou.

želé - postup-3

Směs nalijeme do formy na terinu a dáme přes noc vychladit.

želé - postup-4

Plátky pěny naaranžujeme na kostky želé, ozdobíme tenkým plátkem smaženého rajčete (tomatovým chipsem), lžičkou vykapané směsi, lístkem bazalky a několika lístky tymiánu.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina