Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Zelený chřest s pošírovaným vejcem a bramborovou kaší

Zelený chřest s pošírovaným vejcem a bramborovou kaší

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆☆
Čas přípravy: 50 minut

Ingredience:

Bramborové pyré:

 
  • 750 g brambor (varný typ C)
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 100 ml smetany (12 %)
  • 50 g másla (82 %)
  • 10 g kamenné soli

Chřest:

 
  • 1 000 g čerstvého zeleného chřestu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 50 g másla (82 %)

Pošírované vejce:

 
  • 1 000 ml vody
  • 500 g vajec
  • 30 g kvasného octa
  • 20 g kamenné soli

Doplňky:

 
  • 20 g výhonků shiso (perilla)
  • 20 g výhonků vojtěšky
  • 10 g jedlých květů
  • 2 g kamenné soli
  • 1 g sladké papriky

Postup:

Příprava pyré:

1. Oloupané brambory omyjeme, překrájíme na pravidelné tvary a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Vodu odcedíme a brambory prolisujeme lisem na brambory.

2. Horké brambory vymícháme s ohřátou smetanou s máslem. Hotové pyré dle potřeby dochutíme solí a servírujeme.


Příprava pošírovaného vejce:

1. Do kastrůlku dáme vodu (výška vody cca 15 cm), ochutíme octem, solí a přivedeme těsně pod bod varu.

2. Vejce vyklepneme do naběračky a pozvolna lijeme do vody. Vaříme táhnutím tak, aby bílek byl pevný a žloutek měkký (cca 3-4 minuty). Poté vejce vyjmeme a ihned servírujeme.


Příprava chřestu:

1. Čerstvý chřest uchopíme na obou koncích a ohneme. Chřest tak přirozeně praskne cca 2−3 cm od dřevnatého kořene stonku. Pak ho oloupeme a uchováme pod mokrou utěrkou v lednici.

2. Chřest povaříme v zeleninovém vývaru s máslem na skus (podle velikosti cca 3−4 minuty). Uvařený chřest vyjmeme a ihned podáváme.


Příprava doplňků:

1. Jednotlivé druhy bylinek propláchneme ve studené vodě a necháme okapat.

2. Sůl smícháme v mističce se sladkou paprikou. Jedlé květy rozebíráme až při servírování.


Servírování:

1. Na teplý talíř lžící naaranžujeme bramborové pyré do tvaru slzy a doplníme jej olivovým olejem. Ze soli s paprikou vyrobíme na talíři vodorovnou linku, z jejíž každé strany položíme teplý chřest. Na chřest přeložíme zastřené vejce.

2. Pokrm doplníme naaranžovanými lístky bylinek a jedlých květů.


Archiv receptů

Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina