Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Martin Kempf z KOGO Albatross obhájil titul šampiona ve filetování čerstvého lososa

6. září 2014 – Martin Kempf z Ristorante KOGO Albatross Golf Resort ve Vysokém Újezdě dnes již podruhé zvítězil ve finále 5. ročníku MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa. Obstál v konkurenci dalších 22 soutěžících šéfkuchařů. Jejich úkolem bylo proměnit pětikilovou rybu na dva úhledné filety bez kostí a kůže.  Odborná porota hlídala čas, výtěžnost ryby, kvalitu výsledného produktu i čistotu pracoviště. 
 
Na druhém místě skončil Ondřej Souček z pražské restaurace Ambiente Brasileiro U Radnice. Na třetí příčce se umístil David Grandič z hotelu Kraví Hora v Bořeticích. Soutěž probíhala dnes od 11.30 do 14.00 v rámci programu festivalu Foodparade v zámeckých zahradách v pražské Troji. 

„Zájem o soutěž i úroveň soutěžících se rok od roku zvyšují. Letos poprvé jsme organizovali také regionální kola. Na pódiu v pražské Troji se představilo 23 nejlepších šéfkuchařů napříč všemi regiony.“ vysvětluje člen poroty Petr Stádník, šéfkuchař velkoobchodní sítě MAKRO, která šampionát v porcování lososů pořádá. „Mám radost, že i v Česku se už losos stal běžnou surovinou. V současnosti je u nás nejoblíbenější rybou, tvoří až polovinu všech prodejů,“ dodává. 

Soutěžící si museli poradit se čtyř až pětikilogramovými exempláři čerstvého lososa, z nichž měli připravit dva filety. Rybu museli rozříznout na dvě části, odstranit hlavu, kosti, kůži, tuk i ocas. Následně filety očistili a zarovnali. Na celý úkol měli maximálně deset minut, vítěz jej však zvládnul už za 3 minuty a 44 vteřin. 

„Odchylky od vysoce nastavených standardů byly zohledněny v bodovém ohodnocení. V odpadu například nesměly skončit kusy rybího masa, naopak výsledný filet měl být zcela bez kostí. Optimální výtěžnost při ručním filetování celého lososa je kolem 60 procent,“ upřesňuje Petr Stádník. 

Filety měly splňovat podmínky pro tzv. trim E, což označuje čistý kus ryby bez kůže, tuku či kosti. Kvalitu finálních filetů, čistotu pracoviště i výtěžnost lososa zhodnotila odborná porota pod taktovkou Petra Stádníka. 

Vítěz získal zájezd do Norska pro dvě osoby spojený s návštěvou farmy na chov lososů. 



METRO/MAKRO Cash & Carry provozuje více než 750 samoobslužných velkoobchodů ve 28 zemích. Společnost celosvětově zaměstnává přibližně 110 000 lidí a za fiskální rok 2012/2013 dosáhla prodejů v celkové výši 32 miliard EUR. METRO Cash & Carry tvoří prodejní divizi skupiny METRO GROUP, která je jednou z největších mezinárodních retailových společností. Za fiskální rok 2012/2013 dosáhl její obrat 66 miliard EUR. Společnost působí v 32 zemích, má 265 000 zaměstnanců a provozuje zhruba 2 200 obchodů. Výkon skupiny METRO GROUP je založen na síle obchodních značek, které působí nezávisle ve vlastních tržních segmentech: METRO/MAKRO Cash & Carry jako světový lídr v oblasti samoobslužných velkoobchodů, Real mezi hypermarkety, Media Markt a Saturn jako evropský lídr v oblasti prodeje spotřební elektroniky, a Galeria Kaufhof v segmentu obchodních domů.

Pro více informací kontaktujte: 

Ivan Tučník
Inspiro Solutions 
tel.: +420 777 923 401
e-mail: ivan.tucnik@inspiro-solutions.cz


Romana Nýdrle, ředitelka korporátní komunikace
MAKRO Cash & Carry ČR
tel: 220 389 521
e-mail: romana.nydrle@makro.cz

www.makro.cz, www.facebook.com/makro.cz


Kontakt:


Romana Nýdrle
Head of Corporate Communications
MAKRO Cash & Carry CR s.r.o.
Tel.: +420 251 111 521
Fax: +420 251 111 150
romana.nydrle@makro.cz

Romana Nýdrle
Tisková zpráva ke stažení