Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Prestižní gastronomická soutěž Bocuse d’Or Česká republika 2016 jde do finále

19. ledna 2016

Českým šampiónem nejprestižnější světové kuchařské soutěže je Patrik Bečvář

Sedm českých kulinářských mistrů se 18. a 19. ledna utkalo v prestižní gastronomické soutěži Bocuse d’Or Česká republika 2016. Soutěžící měli za úkol připravit dva originální pokrmy z jesetera malého a jeho kaviáru a z jeleního hřbetu s kostí. Nejlepší kuchařské dovednosti předvedl Patrik Bečvář z pražského hotelu Selský Dvůr. Dvoudenní klání se uskutečnilo v nedávno otevřené pražské MAKRO Akademii, která je svým zařízením nejkvalitnějším kulinářským pracovištěm v celé středovýchodní Evropě.


Patrik Bečvář si pro odbornou porotu složenou z uznávaných českých a zahraničních šéfkuchařů připravil uzeného jesetera a jelení hřbet zabalený ve špenátové fáši a listovém těstě. Na druhém místě se umístil Ladislav Pakosta z restaurace Kampa Park. Třetí příčku obsadil Marek Šáda z restaurace Mlýnec. Cenu za nejlepší rybí pokrm získal Martin Staněk z Perfect Canteen Kooperativa se svou variací z jesetera s ráčky. Za nejlepší masový pokrm byl zvolen jelení hřbet s kaštanem, červenou řepou, dýní a hřibem pravým Daniela Poláka z Budha-Bar Hotel Prague.

Princip českého kola soutěže je stejný jako u jeho věhlasného celosvětového finále: Mladí kuchaři musí připravit dva pokrmy z určené ryby a masa ve stanoveném čase, v případě českého kola 3 hodiny a 30 minut. Každý ze soutěžících šéfkuchařů měl k dispozici plně vybavenou špičkovou kuchyň a také mohl mít k ruce mladého pomocníka, tzv. commis. Povinné suroviny i další ingredience pro přípravu pokrmů dodal partner a spolupořadatel soutěže, velkoobchod MAKRO.

Hlavními hodnocenými kritérii byla chuť, prezentace a originalita pokrmu. Porota dále hodnotila i respektování použitých ingrediencí a výtěžnost surovin. Nezapomíná se ani na čistotu pracoviště a dodržení stanoveného časového limitu. „Mladí kuchaři se nebojí nezvyklých chuťových kombinací, ani používání neobvyklých postupů a finále naší soutěže toho bylo důkazem. Viděli jsme skvěle odvedenou práci, invenci i kreativitu,“ říká Marek Raditsch, prezident Bocuse d’Or Česká republika.

„Gastronomické soutěže posouvají národní kuchyně kupředu. V minulých letech se ukázalo, jak vítězství ale i pouhá účast na soutěži Bocuse d’Or dokáže pozitivně ovlivnit celou lokální gastronomickou scénu,“ dodává Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO a člen poroty soutěže.

O prestižní titul českého šampióna Bocuse d´Or 2016 se utkali:

Patrik Bečvář - Selský Dvůr (Praha)
Jan Kaplan - Pavillon (Brno)
Ondřej Molina - Černá Růže (Mladá Boleslav)
Ladislav Pakosta - Kampa Park (Praha)
Daniel Polák - Budha-Bar Hotel Prague
Martin Staněk - Perfect Canteen Kooperativa (Praha)
Marek Šáda - Mlýnec (Praha)

Patrik Bečvář, který se stal českým šampiónem Bocuse d´Or 2016, je šéfkuchařem pražského Hotelu Selský Dvůr. V minulosti pracoval v restauraci Zlatá Praha v Hotelu Intercontinental nebo ve francouzské restauraci v Obecním domě. Vařil pro americké prezidenty Georgie Bushe na Pražském hradě a pro Baracka Obamu na Americké ambasádě. V loňském vařil také po celou dobu Mistrovství světa v hokeji pro český národní tým. Je členem českého národního kuchařského týmu a pravidelně se účastní světových soutěží.

Držitelem licence Bocuse d’Or pro Českou republiku je společnost Kampa Group, prezidentem českého národního kola je šéfkuchař Marek Raditsch. Partnerem soutěže a dodavatelem všech surovin je MAKRO Cash & Carry.

Soutěž Bocuse d’Or se již od svého založení v roce 1987 koná každé dva roky. Je celosvětově považována za nejprestižnější událost vysoké gastronomie. Zakladatel soutěže, francouzský šéfkuchař a vyznavatel směru nouvelle cuisine Paul Bocuse, se inspiroval pravidly velkých sportovních událostí a stvořil uznávanou soutěž určenou profesionálním šéfkuchařům. Hlavní myšlenkou soutěže je přivést na jedno místo mladé a nadějné kuchařské talenty, kteří předvedou to nejlepší z moderní gastronomie a utkají se mezi sebou o prestižní titul. K největšímu rozmachu soutěže došlo v roce 2008, kdy byla zavedena i semifinálová kola v Evropě, Latinské Americe a Asii. V loňském roce se soutěž rozšířila i na oblast Asie a Pacifiku.


Pro více informací kontaktujte:

Miroslav Slaný
Inspiro Solutions
tel.: +420 728 073 130
e-mail: miroslav.slany@inspiro-solutions.cz



Kontakt:


Romana Nýdrle
Head of Corporate Communications
MAKRO Cash & Carry CR s.r.o.
Tel.: +420 251 111 521
Fax: +420 251 111 150
romana.nydrle@makro.cz

Romana Nýdrle
Tisková zpráva ke stažení