Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Norské čtyřchodové menu ve školních jídelnách

13. prosince 2016

Kuchařky a kuchaři ze školních jídelen z celé České republiky se v pražské MAKRO Akademii učili,  jak zaujmout malé strávníky tradičními severskými jídly. To vše v rámci projektu „Den norské kuchyně v českých školních jídelnách“. Cílem akce bylo představit kuchařským týmům norské pokrmy a rozšířit jim rozhled ve světové gastronomii. Zúčastnění si tak vyzkoušeli pod profesionálním vedením špičkových šéfkuchařů přípravu norského menu. Akci uspořádala Asociace školních jídelen České republiky a záštitu převzalo Velvyslanectví Norského království.



Již podruhé se v prostorách MAKRO Akademie uskutečnil workshop pro české školní jídelny, které mají zájem vařit nová a moderní menu pro své strávníky. Projekt seznamuje zúčastněné školní jídelny z celé České republiky s typickými recepty vybrané zahraniční kuchyně a tentokrát padla volba na Norsko. Jako základní suroviny pro přípravu této kuchyně byla použita ryba a zelenina. Přípravu norského menu, včetně instruktážní ukázky filetování lososů vedli šéfkuchaři Marek Raditsch, Milan Sedlák , Petr Stádník a Lukáš Uher.

„V norských kuchyních jsou velmi oblíbené nejrůznější druhy ryb a zeleniny. Kuchařům jsme prezentovali přípravu lehkých a zdravých jídel převážně z těchto surovin. Podmínkou jejich výběru byla dostupnost surovin v České republice,“ říká šéfkuchař MAKRO Petr Stádník. Inspiraci na netradiční oběd pro své strávníky hledali zástupci 26 českých školních jídelen z celé republiky. „Hrášková polévka z našeho menu se v Norsku jí každý čtvrtek, proto nesměla chybět při dnešní přípravě. Krémová mléčná rýže s mandlemi patří zase mezi typický norský dezert, který v různých obměnách připravují i ty nejluxusnější norské restaurace,“ vysvětlil na úvod šéfkuchař Marek Raditsch.

Workshop poctila osobní návštěvou velvyslankyně Norského království, Její Excelence Siri Ellen Sletner. Ve svém projevu porovnala stravovací zvyklosti Čechů a Norů: „V Norsku jsme už dávno zjistili, jak je konzumace mořských ryb zdraví prospěšná. V Česku již tradičně jíte sladkovodní ryby, a proto velmi vítáme, zájem českých školních jídelen o mořské ryby a o norské zkušenosti se zdravou výživou.“

Pokrmy, podávané v rámci „Dnů mezinárodní kuchyně ve školních jídelnách“, musí být pestré, založené na čerstvých surovinách, energeticky dostačující a chuťově jednoduché. Receptury zvolené šéfkuchařem, proto prochází kontrolou na Státním zdravotním ústavu.


 

Kuchařky a kuchaři ze školních jídelen připravovali následující menu:

  • Polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny
  • Červená řepa s jablky, vlašskými ořechy a zakysanou smetanou
  • Hejk s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem
  • Krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou

Projekt pořádá Asociace školních jídelen ČR a zaštítilo ho Velvyslanectví Norského království, předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka a senátor MUDr. Vladimír Plaček.  Generálními partnery projektu jsou MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. a BONNO GASTRO SERVIS. Partnery projektu jsou Všeobecná zdravotní pojišťovna a Státní zdravotní ústav.


METRO/MAKRO Cash & Carry provozuje více než 750 samoobslužných velkoobchodů ve 25 zemích. Společnost celosvětově zaměstnává přibližně 110 000 lidí a za fiskální rok 2014/2015 dosáhla prodejů v celkové výši 30 miliard EUR. METRO Cash & Carry tvoří prodejní divizi skupiny METRO GROUP, která je jednou z největších mezinárodních retailových společností. Za fiskální rok 2014/2015 dosáhl její obrat 59 miliard EUR. Společnost působí ve 29 zemích, má 220 000 zaměstnanců a provozuje zhruba 2 000 obchodů. Výkon skupiny METRO GROUP je založen na síle obchodních značek, které působí nezávisle ve vlastních tržních segmentech: METRO/MAKRO Cash & Carry jako světový lídr v oblasti samoobslužných velkoobchodů, Media Markt a Saturn jako evropský lídr v oblasti prodeje spotřební elektroniky a Real hypermarkety.


Pro více informací kontaktujte:

Tereza Knířová
Inspiro Solutions
tel.: +420 724 352 211
e-mail: tereza.knirova@inspiro-solutions.cz 


Romana Nýdrle
Manažerka korporátní komunikace MAKRO
tel.: +420 251 111 112
e-mail: romana.nydrle@makro.cz 


www.makro.cz
www.facebook.com/makro.cz
www.twitter.com/makrocr
 


Kontakt:


Romana Nýdrle
Head of Corporate Communications
MAKRO Cash & Carry CR s.r.o.
Tel.: +420 251 111 521
Fax: +420 251 111 150
romana.nydrle@makro.cz

Romana Nýdrle
Tisková zpráva ke stažení