blýskněte se dokonale připravenými řízky s našimi tipy

Řízek je neochvějnou součástí české kuchyně, především o Vánocích. Následující rady na přípravu řízků vám pomohou oslnit vaši rodinu i přátele.

Suroviny

  • Maso
  • Sůl
  • Hladká mouka
  • Vejce
  • Strouhanka
  • Tuk nebo olej

Kuchyňské nezbytnosti

  • Prkénko
  • Nůž
  • Paličku na maso
  • Mašlovačku
  • Mísy
  • Pánev nebo fritézu

Výběr masa

Recept na dobrý řízek začíná už u nabídky v chladicích regálech obchodu. Křehké a šťavnaté podoby se vám dostane nejlépe s kvalitními kuřecími prsními a stehenními řízky či s vepřovým. To je v Česku rozhodně nejoblíbenější. Telecí maso se zase těší oblibě při přípravě tradičního vídeňského řízku.

U vepřového doporučujeme sledovat tukové části – tzv. mramorování, které dodá hotovému masu chuť.

Zpracování

Maso krájíme vždy šikmo přes vlákno, typicky na plátky o 1 až 1,5 cm. Pokud jste si vybrali vepřovou kotletu, kýtu nebo krkovici, nařízněte je po okrajích, aby se v rozpáleném oleji nekroutily.

V dalším kroku přípravy masa na vás čeká klepání. Jemnější maso stačí naklepat rukou. Není potřeba do plátků usilovně bouchat paličkou – dejte pozor, aby se neporušila struktura masa. Pokud chcete předejít trhání, vložte řízky před klepáním mezi dva kusy fólie.

Obalování

Řízek bude nejlépe chutnat s domácí strouhankou. Tu si případně namelte krátce před obalováním. Nezapomeňte, že ji nutně nemusíte vyrobit z bílého pečiva. Nabízejí se i vynikající alternativy jako kukuřičné lupínky nebo tenké plátky výběrové slaniny.

Výběr vhodného tuku či oleje

U výběru správného oleje je nutné dát přednost těm, které mají vysoký bod zakouření. Vyhněte se tak obyčejnému máslu nebo slunečnicovému oleji, které se rychle přepalují. Ideální je přepuštěné máslo (ghí), sádlo nebo řepkový olej.

Smažení

Držte se postupu a osmažte si řízek jaksepatří.

  1. Sklepněte z řízku přebytečnou strouhanku, aby se nepřipalovala.
  2. Vložte maso do vyšší vrstvy rozpáleného tuku nebo oleje.
  3. Smažte dozlatova na jedné straně.
  4. Otočte kuchyňskými kleštěmi nebo pomocí dřevěných vařeček (po propíchnutí vidličkou by vytekla šťáva).
  5. Smažte opět dozlatova. Maso otáčejte pouze jednou.

TIP

Pokud smažíte velkou porci řízků, nezapomeňte měnit olej. Abyste udrželi hotové maso teplé, ponechejte ho v horkovzdušné troubě vyhřáté na 70 °C.