Cmunda po kaplicku

Cmunda po kaplicku

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: 3 (1-5)
Počet porcí: 10


Ingredience


Těsto:        

  • 2200 g Horeca Select Brambory, varný typ B   
  • 200 g Mouka hladká   
  • 200 g Vejce    
  • 50 g Česnek čerstvý   
  • 30 g Horeca Select Majoránka čerstvá   
  • 20 g Sůl kamenná   
  • 0,2 g Horeca Select Pepř černý, mletý   
  • 500 g Horeca Select Sádlo škvařené   

Maso:        

  • 1500 g Uzený vepřový bok     

Zelí:        

  • 500 g Horeca Select Kysané zelí   
  • 120 g Horeca Select Cibule žlutá   
  • 0,5 g Horeca Select Kmín celý   
  • 100 g Horeca Select Sádlo škvařené   
  • 1 g Horeca Select Hořčičné semínko   
  • 50 g Cukr krupice   
  • 8 g Sůl   

Doplněk:        

  • 15 g Horeca Select Majoránka čerstvá   

Výrobní postup

Příprava těsta (cca 10 minut):

Oloupané, opláchnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy s vodou.  Poté brambory pečlivě vymačkáme, přidáme mouku, vyklepnuté vejce, ochutíme solí, nastrouhaným česnekem, pepřem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Rukama suroviny zpracujeme v těsto. Odebereme kousek těsta, upečeme malý bramboráček, ochutnáme a dle potřeby těsto ještě dochutíme.                  

Pečení bramboráku (cca 15 minut):

Na pánvi rozehřejeme vepřové sádlo a rozetřeme ho po celé ploše pánve. Následně naběračkou nabereme těsto, vložíme ho do pánve a rovnoměrně ho rozprostřeme do výšky asi 5 mm. Poté bramborák opékáme, dokud se hrany nezačnou zbarvovat do růžova. Obracečkou bramborák obrátíme a dopékáme dozlatova i z druhé strany. Zlatavý bramborák vyjmeme z pánve a necháme ho okapat na papírové utěrce. Přebytečný tuk se vsákne a bramborák není tak mastný.                

Příprava masa (cca 15 minut):

Uzený vepřový bok nakrájíme na plátky 1 cm silné a těsně před servírováním je opečeme po obou stranách dozlatova.                

Příprava zelí (cca 10 minut):

Kysané zelí dle chuti lehce propláchneme a případně překrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. V kastrolu lehce orestujeme na sádle cibuli dosklovata, vložíme zelí, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme spolu s cukrem, solí, kmínem a hořčičným semínkem. Dusíme "na skus". Hotové zelí udržujeme na teple a následně servírujeme.               

Servírování:

Na levou stranu teplého talíře přeložíme čerstvě opečený bramborák naplněný kysaným zelím, na pravou stranu servírujeme opečené plátky vepřového uzeného boku.               

Cmunda po kaplicku